Maak kennis met Mark

Sport heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Natuurlijk begon ik als klein jongetje met voetbal en al snel bleek me dat aardig af te gaan. In mijn jeugd trainde ik vaker mee bij profclubs en KNVB teams maar viel altijd op het laatste moment af. Het was mijn droom om in volle stadions te staan. Ik trainde daarom van jongs af aan extra mee met hogere elftallen, speelde in het weekend met meerdere teams. En toen ik 16 was lukt het dan toch: ik kwam in de jeugdopleiding bij Telstar en speelde een jaar in de A1. En daarna mocht ik meteen weer weg omdat ik niet de stap naar de selectie kon maken. Toch ben ik nooit echt teleurgesteld geweest. Ik wist dat ik net niet goed genoeg was maar dat ik wel het maximale uit mijn mogelijkheden had gehaald door keihard te werken. Misschien was het behalen van die plek wel de grootste overwinning. 

Na mijn studie Sport, Management & Ondernemen ging ik werken in de topsport bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Amsterdam. Daarnaast begeleide ik jonge topsporters (15-18 jaar) bij het zelfstandig wonen en organiseerde hun programma. Zij kwamen uit heel Nederland en kozen ervoor om in Amsterdam op zichzelf te gaan wonen om hun droom waar te maken. Een fulltime (20 uur per week) trainingsprogramma combineren met onderwijs, verwijderd van je familie en vrienden terwijl je weet dat de kans nihil is dat je de top haalt. Het was inspirerend om op dagelijkse basis met dit soort mensen te werken en leven.

Na het stoppen met voetbal zocht ik wat nieuws en zo belandde ik met deze sporters in de gym. Het was een goede manier om een band met hen op te bouwen en ik had er al snel plezier in. Het was leuk om weer iets nieuws te leren. Maar als ik iets doe wil ik het goed doen en zo ging ik meer lezen over voeding en training. En natuurlijk leerde ik van alle experts rondom deze topsporters. Zo ook van Paul Lammers en Tom Barten die de fysieke trainingen gaven. 

Ik begon niet met trainen omdat ik heel ontevreden was met mijn lichaam. Ik was nooit te dik maar eerder de ‘dunne jongen die alles kon eten wat hij wilde’. Natuurlijk wilde ik ook een breder, gespierder lichaam maar ik dacht dat dit voor mij toch niet was weggelegd. Maar na een tijd ging ik resultaat merken: ik werd sterker en zag mijn lichaam veranderen. Ik ging steeds lekkerder in mijn vel zitten, voelde me fitter en energieker. Wat ik dacht dat mij toch nooit ging lukken gebeurde: ik kwam zichtbaar aan in spiermassa. Dat ging zelfs zo goed dat ik in een paar jaar van 78 naar 94 kilo ging. Dat was het moment dat ik besloot te starten met Personal Body Plan. Ik merkte dat ik met mijn eigen kennis en ervaring maar zo ver kon komen en een goed plan en expertise nodig had om mijn gewenste resultaat te hebben. En zo ging ik in 6 maanden Personal Body Plsn weer naar 85 kilo en mijn gewenste resultaat. Ik leerde stapje voor stapje mijn gedrag aan te passen en het was heel fijn dat mijn coach mij bewust maken van mijn eigen patronen. Maar naast mijn fysieke resultaat leverde Personal Body Plan me vooral mentaal heel veel op. Ik voelde me veel fitter, energieker en kreeg meer zelfvertrouwen.  

Ik ben overtuigd van de vertaalslag van sport naar het dagelijks leven. Ik heb zelf ervaren en van dichtbij mogen zien wat je kan bereiken als je ergens een passie voor hebt en bereid bent om daar hard voor te werken. Wat discipline, doorzettingsvermogen en consistentie je op lange termijn op kunnen leveren. Dat je door gelijkgestemde mensen en experts om je heen te hebben je het beste uit jezelf kan halen. Maar dat alles altijd begint bij jezelf. Je hebt niet overal invloed op maar wel altijd op je eigen gedrag. Dat klinkt simpel, maar dat betekent absoluut niet dat het makkelijk is. Daarom speelt de pijler gedrag ook zo’n belangrijke rol in je Personal Body Plan. Iets wat ik mijn deelnemers ook probeer mee te geven als Personal Body Coach. 

Lekker in je vel en vol energie zitten is onbetaalbaar. Ik heb geleerd wat ik wil doen en laten voor een fysiek en leefstijl die in balans zijn. Dat kost tijd, energie en discipline maar dat is het allemaal waard. Omdat ik nu weet wat het me oplevert in mijn dagelijks leven. Omdat ik nu weet waar mijn prioriteiten liggen. Omdat ik niet vanuit ontevredenheid met mezelf aan mezelf werk maar vanuit tevredenheid met mezelf. En vooral omdat ik nu consistent doe waar ik van hou. En dat gevoel wil ik het liefst aan iedereen overdragen! 

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.