Kun je ook Personal Body Plan doen als je… een blessure hebt?

Wij krijgen vaak vragen of er wel gestart kan worden met Personal Body Plan als je last hebt van een blessure. Bij Personal Body Plan zijn we altijd een voorstander van bewegen, mits die mogelijkheid er is. Wanneer je door een blessure een oefening niet kan doen, kunnen we kijken of een andere oefening wel mogelijk is.
 
We stemmen het programma af op de blessure. Wat kun je wel en niet doen? Zorgt de blessure ervoor dat je verder helemaal niet kunt trainen? Met een knieblessure kun je bijvoorbeeld geen lunges doen, maar is het wel mogelijk om je bovenlichaam en wellicht hamstrings of billen te trainen. 
 
Bij Personal Body Plan hebben we een aantal Personal Body Coaches die zelf ook blessures hebben (gehad) of zijn opgeleid tot fysiotherapeut. Zij weten uit eigen ervaring hoe lastig het is om daarnaast Personal Body Plan te doen en kunnen je hierbij helpen.  
 
Wij waren benieuwd naar hun bijzondere verhalen en vroegen ze naar hun ervaringen in het volgen van Personal Body Plan en het coachen van deelnemers.

Joyce Dijkhuizen

Toen ik op mijn 16e moest stoppen met turnen vanwege een rugblessure wist ik niet wat ik moest. De rugblessure ging niet over, dus een poging tot pole fitness moest ik ook staken. Een tijd lang deed ik niks en voelde ik me niet fit. 

Na veel twijfelen besloot ik te starten met Personal Body Plan, ondanks dat ik met mijn rug bang was voor de sportschool. Maar jemig, wat was ik verrast! Ik kwam erachter dat ik veel meer kon met mijn blessure dan ik dacht. En het belangrijkste? Luisteren naar en vertrouwen hebben in mijn lichaam. 

Ook met een blessure kun je prima sporten en een gezonde levensstijl opbouwen. Zal ik ooit 100 kg deadliften? Nee. Maar er zijn nog zoveel meer manieren om toch elke keer een stap dichter bij je doelen te komen. Als Personal Body Coach kan ik jou hier ook mee helpen! 

Lisa Minjon

Door hypermobiliteit kreeg ik een chronische blessure in mijn rug. Hierdoor ontstond verlamming in mijn been, waardoor ik gebruik moest maken van krukken.
 
Toen mijn blessure chronisch bleek, besloot ik hard te werken aan het lopen zonder krukken. De verlamming in mijn been speelt gelukkig “slechts” sporadisch op, maar hierdoor heeft “fit” zijn een veel dynamischere betekenis gekregen.

Krachttraining is nu mijn grootste hobby en uitlaatklep. Het liefst sta ik elke dag in de gym, maar dankzij Personal Body Plan kan ik luisteren naar mijn lichaam. Als het die dag niet goed aanvoelt heb ik geleerd dit niet te forceren en extra goed voor mijn lichaam te zorgen. 

Juist als bewegen niet vanzelfsprekend is, geven de pijlers van Personal Body Plan het houvast dat je verder helpt. Ook al voelt dit soms als een stap terug. Behoud is ook een vorm van progressie! Superleuk dat ik nu als Personal Body Coach mijn eigen deelnemers daarbij kan helpen. 

Miranda Bekitener 

BOEM! Binnen twee seconden lag ik op de grond, de automobilist zag mij op de fiets niet van rechts aankomen. Gevolg? Gebroken pols en elleboog. In totaal zestien weken gips, waarvan vier in een afneembare brace. Ik dacht dat ik voorlopig niet zou kunnen trainen. 

Niet kunnen sporten, wat vond ik dat erg! Zowel fysiek als mentaal. Met de goede begeleiding van mijn Personal Body Coach kwam ik er bovenop. We concentreerden ons eerst op een goed herstel en gebruikten een schema wat was aangepast op mijn blessure. Soms wilde ik te snel of te veel. 
 
Mijn Personal Body Coach remde mij daarom soms ook echt af! Ik wilde te snel. Nu na ruim zeven maanden ben ik nog steeds herstellende. Ik doe wat ik wel kan, bijvoorbeeld benen en core trainen. Daarnaast richt ik mij op de positieve dingen. Door mijn recente ervaring weet ik hoe het is om (lang) met een blessure te lopen en hoe belangrijk de pijler Herstel is.  
 
Als Personal Body Coach wil ik je daar graag bij helpen! 

Melany Arends 

Als fysiotherapeut merk ik dat ik mijn deelnemers net even iets extra kan geven. Ik kan ze bijvoorbeeld helpen met het juist uitvoeren van een oefening of ze dingen uitleggen over een blessure en vertellen waarom ze bepaalde dingen niet kunnen of mogen doen. Zo heb ik deelnemers met chronische aandoeningen en deelnemers die terugkomen na een knieoperatie die toch aan de beste versie van zichzelf werken! 

Wat ik terugkrijg van mijn deelnemers is, dat ze het fijn vinden dat ik iets meer kennis van het lichaam heb. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor deelnemers die blessures hebben. Dit kan voor iedereen een pluspunt zijn! 
 
Dit is wat deelnemers over mij zeggen: 
 
“Daarnaast vind ik het een grote plus dat je fysiotherapeut bent! Je weet daardoor waar je het over hebt. Ik vind het belangrijk om fitness met verstand en efficiëntie te doen en jouw achtergrond ondersteund dat. “ 

“Doordat ik zag dat jij fysio bent, leek mij het geen verkeerde keuze om jou als Personal Body Coach te hebben.” 

“Omdat ik zag dat jij werkzaam bent als fysiotherapeut, dus wellicht eerder ‘begrijpt’ wat ik wel of niet zou mogen.” 

“Je hebt zelf dit traject ook doorlopen en je bent fysiotherapeute. Dit vind ik een hartstikke interessant beroep en het voelt wel prettig te weten dat jij veel over het lichaam weet.” 

Nick van Kessel 

Last hebben van een blessure of chronische aandoening is erg vervelend. Soms heeft dit een duidelijke oorzaak, soms is deze wat subtieler. Veel mensen zien hun dromen en doelen tijdens een blessure versplinteren in kleine stukjes. Als fysiotherapeut heb ik dat meerdere keren voorbij zien komen. 
 
Maar vaak is er meer mogelijk dan dat je denkt. Helaas krijgen veel mensen weleens met een blessure te maken. Voor iedereen is een blessure anders. Belangrijk om te weten is dat jij controle uit kan oefenen over verschillende aspecten in je leven. Dat begint vaak al met een aantal vragen:

– Wat heb ik? 
– Wat is de oorzaak? 
– Wat zijn de consequenties? 
– Hoe lang gaat het duren? 
– Hoe kan ik het onder controle krijgen? 

Als fysiotherapeut weet ik hier meer vanaf en kan ik hier in mijn rol als Personal Body Coach op inspelen. Je kunt veel meer dan je denkt! Er zijn altijd mogelijkheden en ik help je hier graag bij. 

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.