Kun je ook Personal Body Plan doen als… je astma hebt?

Er zijn mensen die astma hebben. De gezondheid kan daaronder lijden en dagelijkse bezigheden kunnen een hele uitdaging worden. Desalniettemin kun je ook met astma Personal Body Plan doen.

Bij Personal Body Plan kunnen wij een ondersteunende rol bieden aan deelnemers die astma hebben. Echter, zijn wij geen specialisten op het gebied van astma. Wij kunnen daarom ook geen specialistische hulp bieden. Wij adviseren mensen die astma hebben om altijd de hulp van een medisch specialist in te schakelen. Mocht die persoon dat natuurlijk nog niet gedaan hebben.

Het is belangrijk dat deelnemers eventueel advies van een medisch specialist opvolgen en aan ons doorgeven, zodat de coach hier rekening mee kan houden. Ook belangrijk dat de deelnemer zelf aangeeft wat wel/niet mogelijk is en vooral te doen wat werkt voor hem of haar.

Bij Personal Body Plan hebben we een aantal Personal Body Coaches die zelf ook ervaring hebben met astma. Zij weten uit eigen ervaring hoe lastig het is om daarnaast Personal Body Plan te doen en kunnen je hierbij voorzien van tips.

Wij waren benieuwd naar hun bijzondere verhalen en vroegen ze naar hun ervaringen in het volgen van Personal Body Plan en het coachen van deelnemers.

Tessa Heukels

Ik begreep nooit waarom ik vroeger op het schoolplein niet zoals mijn vriendjes en vriendinnetjes oneindig kon rondrennen met tikkertje. Ook bij de gymles werd ik altijd een beetje onzeker. Toen kwam de eerste echte astma aanval. Niks is zo eng als geen lucht krijgen. 

De dokter vertelde dat ik astma had, maar dat ik met de juiste medicijnen en oefeningen alles kon doen. Sporten was daarnaast juist bevorderlijk voor mijn longfunctie.

Een juiste ademhaling tijdens training en goede opbouw zijn essentieel voor trainen met astma. Verder gebruik ik mijn ‘puffertje’ en zo kan ik alle sporten beoefenen die ik maar wil. Inmiddels sport ik 8 uur per week en heb ik zo goed als nooit last van mijn astma. Het is zelfs zo dat ik meer last krijg als ik niet sport.

Als Personal Body Coach kan ik jou van goede tips voorzien als je astma hebt en je tegelijk Personal Body Plan volgt.

Gert-Peter Noordegraaf

Ik heb al Astma sinds mijn 12e. Mijn longarts gaf destijds al aan dat zelfs wielrenners in de Tour du France het goed deden met de medicijnen die ik ook gebruikte. Er is een tijd geweest dat ik niet veel aan sporten toekwam en mijn lichaam wat verwaarloosde, daardoor kreeg ik ook veel meer last van mijn astma.

Ik werd kortademig en kreeg het na inspanning. Ik had moeite met overgang tussen warmte en kou, of de wisseling van zomer naar herfst. Ik gebruikte mijn medicijnen eigenlijk het hele jaar door. Soms was zelfs dat niet voldoende en had ik een aanvullend kuurtje Prednison nodig.

Sinds ik weer begonnen ben met sporten is het geleidelijk aan beter gegaan. Ik loop nu 3x in de week hard en sta 3x per week in de gym. Ik heb geen last meer van kortademigheid. Zelfs op de hoogste bergtop van Europa, de Mont Blanc kon ik vrij ademhalen. En dat op bijna 4000 meter hoogte met 30% minder zuurstof in de lucht!

Als Personal Body Coach kan ik jou tips geven over astma en tegelijkertijd aan sport doen.

In 2014 bereikte ik mijn dieptepunt qua gezondheid. Dat jaar belandde ik vier maal op de intensive care vanwege mijn astma. Dit was echter ook een keerpunt in mijn leven. Ik ben toen gestart met Personal Body Plan.

Danny Stevenhaagen

Dit heeft mijn gezondheid ontzettend veranderd. Ik voelde me fitter, sterker en had het gevoel dat het met mijn astma beter ging. Dat de longarts 2 maanden later bevestigde dat ik een veel betere longfunctie had gekregen vanwege mijn gewichtsverlies, gaf me een tevreden gevoel. Het voelde of ik de hoofdprijs had gewonnen! In totaal ben ik 45 kg afgevallen.

Nu, in 2019, kan ik met trots zeggen dat ik geen ziekenhuisopname meer heb gehad. Mijn medicatie is zelfs teruggebracht naar 1 pompje. Ik blijf constant op gewicht en in goede gezondheid!

Nu ik zelf Personal Body Coach ben, gebruik ik mijn ervaring met astma bij de begeleiding van mijn deelnemers.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.