Kun je ook deelnemen aan Personal Body Plan als je… herstellende bent van een burn-out?

Met jouw Personal Body Plan streef je naar een persoonlijk doel op fysiek vlak. Dat betekent dat je tijdens jouw plan inzet van jezelf vergt. Het is belangrijk je hier bewust van te zijn als je herstellende bent van een burn-out en jezelf af te vragen of dit bevorderlijk is voor je herstel.

Jouw gezondheid staat bij Personal Body Plan altijd voorop. Wij zijn geen experts op het gebied van een burn-out en kunnen jou daarin niet van optimale begeleiding voorzien. Daarom adviseren we je eventuele deelname altijd te bespreken met een specialist op dat vlak.

Dat betekent niet dat wij Personal Body Plan per definitie afraden als je herstellende bent van een burn-out. Als je in een burn-out terecht bent gekomen doordat je vooral veel met anderen bezig was en het moeilijk vindt jezelf op één te zetten, kunnen wij je namelijk wel helpen meer voor jezelf te leren zorgen.

Als je in een burn-out terecht gekomen bent doordat je voortdurend veel van jezelf vraagt, jezelf van alles oplegt en jezelf nauwelijks rust gunt, vinden wij het echter niet bevorderlijk als je gaat werken aan persoonlijke doelen.

Wij hebben een aantal Personal Body Coaches die zelf ook een burn-out hebben gehad. Zij kunnen deelnemers niet voorzien van medisch advies, maar hebben wel ervaring met hun eigen burn-out. Daardoor weten zij tegen welke factoren je als deelnemer kunt aanlopen en kunnen ze jou daarmee helpen.

Wij waren benieuwd naar hun bijzondere verhalen en vroegen ze naar hun ervaringen in het volgen van Personal Body Plan en het coachen van deelnemers met een burn-out.

Hanneke Kuipers (@healthbyhanneke)

Je fysieke en mentale fitheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik denk dat het geen goed idee is gigantisch hoog gegrepen lichamelijke doelen te stellen tijdens een periode van herstel. Maar het kan je wel helpen structuur te geven aan het dagelijks leven. 

Als je thuis zit is het verleidelijk een koekje bij de koffie te nemen. In de middag nog wat lekkers te nemen en voor je het weet is de 80/20 regel ver te zoeken. Als kind was ik stevig, wat me onzeker maakte. Ik had in de jaren voor mijn burn-out niet alleen een enorme lichamelijk, maar ook mentale progressie geboekt. Eindelijk durfde ik trots te zijn op mijn lichaam.

Op het moment dat ik thuis kwam te zitten had dat enorme impact op mijn zelfvertrouwen. Ik besefte me op dat moment dat ik twijfelde aan mijn hoofd, aan mijn kunnen en functioneren. Waar ik niet aan twijfelde was de ‘buitenkant’, dat wilde ik ook heel graag zo houden.

Dit motiveerde me te blijven trainen, al was dat de enige activiteit op een dag. Ik hield er een voldaan gevoel aan over, het liet me mijn lichaam op een andere manier moe voelen en mijn slaap kwaliteit is beter wanneer ik consistent blijf trainen.

Door mijn werk als Personal Body Coach en door het volgen van de opleiding tot gewichtsconsulent wist ik hoe belangrijk het was mijn lichaam te blijven voorzien van de juiste brandstof. Mijn voeding tracken gaf me in die periode juist veel houvast, het hielp mij keuzes maken (wat tijdens een burn-out ineens een ramp is) en zorgde ervoor dat ik mezelf wel wat lekkers gunde, maar in de juiste balans. 

Maike van Deudekom (@fitter_met_maike)

Ik denk dat wat je eet heel erg bepaalt hoe jij je voelt. Ik voelde me altijd lusteloos, moe en uitgebrand. Het is een cirkel waarin ik vastzat. Maar sinds ik beter op mijn voeding let en weer sport heb ik weer meer energie en zin om dingen te ondernemen. Ik voel me weer mezelf.

Ik wil je graag helpen hetzelfde te bereiken door mijn kennis en ervaring met je delen. Door kleine stapjes te zetten blijft het overzichtelijk. Je hoeft niet gelijk alles goed te kunnen, fietsen/zwemmen en autorijden leerde je ook niet in 1 dag. Meer energie en mezelf terugvinden is wat Personal Body Plan mij gebracht heeft en dit kan het jou ook brengen. 

Gianna Steijger (@gianna.steijger)

Begin 2018 heb ik een burn-out gehad. Ik werkte 36 uur en studeerde 40 uur in de week en dat werd mij toch wel iets teveel. Op mijn werk had ik het niet naar mijn zin, waardoor ik met tegenzin ernaartoe ging. Ik stortte in en kon een aantal dagen niet stoppen met huilen en slapen.

In deze periode heb ik geleerd om goed te luisteren naar mijn lichaam. Wanneer ik spanning ervaar of moe ben zoek ik uit waar dit vandaan komt en probeer ik dit weer recht te trekken. Sporten helpt mij enorm om mijn hoofd leeg te maken en om wat energie te krijgen.

In de periode dat ik een burn-out had heb ik dan ook veel gesport. Als Personal Body Coach kan ik je helpen om te ontdekken wat je lichaam je wilt vertellen en hoe je hiernaar kunt luisteren. Wees vooral lief voor jezelf!

Hilde Bakker (@hildebakker91)

Drie jaar geleden ging het bij mij mis. Ik was zowel mentaal als fysiek compleet opgebrand. En burn-out ligt op de loer als je niet goed naar je lichaam luistert. Zo ook bij mij. Ik wilde altijd het uiterste uit mijzelf halen en kon slecht een balans vinden. Het leven bestond uit maximaal presteren. Ik liep op mijn tenen. Tot drie jaar geleden dus.

Op zulke momenten is het ontzettend fijn om structuur en regelmaat te hebben, maar vooral ook om, waar nodig, geremd te worden. Ik kwam erachter dat sporten een enorme mentale uitlaatklep kan zijn. Ook voeding was hierin een sleutel. Ik merkte dat mijn sportprestaties verbeterden en ik meer energie kreeg. Als je geestelijk fit bent, kun je lichamelijk alles aan.

Dit is ook wat ik als Personal Body Coach wil meegeven. Met de juiste mindset ligt alles binnen handbereik. Ik heb geleerd om af en toe ook stil te staan en te genieten van het proces, in plaats van jezelf voorbij te lopen. A happy mind is a happy life!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.