Kun je in 21 dagen een nieuwe gewoonte vormen?

In 21 dagen jezelf verlossen van al je ongewenste gewoontes. Er zijn nogal wat boeken op de markt die beweren dat het kan. Is 21 dagen echt het magische getal of is het enkel een houvast? Wij schreven onze visie daarover voor jou op. 

Waar is deze gedachtegang überhaupt ontstaan?

Ergens in de vijftigen jaren van de 20ste eeuw was er een plastisch chirurg genaamd Maxwell Maltz. Wat hem opviel bij zijn patiënten/cliënten is dat zij er minimaal 21 dagen over deden om gewend te raken aan de verandering naar aanleiding van de chirurgische ingreep die ze hadden ondergaan. Dit is waar de mythe is ontstaan.

Via een audiobook verspreide hij zijn gedachten over gedragsverandering. Van dit audiobook werden meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Aangezien steeds meer mensen dit tegen elkaar vertelden werd het verhaal langzamerhand verdraaid. Dr. Maltz gaf namelijk aan dat het minimaal 21 dagen duurde in plaats van 21 dagen in zijn algemeenheid.

Dat deze mythe zich snel heeft verspreid is een logisch gevolg van onze eeuwige zoektocht naar het geheim en de snelle oplossing: 21 dagen is een behapbare en overzienbare periode om ons volledig voor te geven zo lang al onze problemen na die 21 dagen maar zijn opgelost. Het blijkt echter een uitgestelde teleurstelling te zijn.

Hoe lang duurt het werkelijk om een nieuwe gewoonte te vormen?

Gewoontes zijn kleine dagelijkse beslissingen en acties die je (onder)neemt. Automatismen zijn erg fijn en noodzakelijk in het leven. Als je tijdens het autorijden iedere keer na zou moeten denken op welke pedaal je moet trappen terwijl je ondertussen aan je stuur moet draaien, je richtingaanwijzer aan moet doen en ook nog eens om je heen moet kijken dan zouden er een hoop dingen mis gaan.

Tijdens het lessen heb je deze handelingen stap voor stap geleerd totdat autorijden, naar herhaling, een automatisme werd. Dit wordt ook wel de ‘Habit Loop’ genoemd. Bewust en onbewust is er een aanleiding (trigger), gevolgd door een routinematige actie (routine) met als uitkomst een beloning (reward). Het kost tijd en aandacht om dit proces te herhalen (investment) wat uiteindelijk een waarde oplevert.

Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Er is echter geen gemiddelde mens, vandaar dat uit het onderzoek ook blijkt dat het vormen van een nieuwe gewoonte afhankelijk is van de persoon, de omstandigheden en de soort gewoonte. Hierdoor kan het vormen van een nieuwe gewoonte 18 tot 254 dagen in beslag nemen.[1]

Om de verwachtingen te managen is het belangrijk om je te realiseren dat het vervangen van een ongewenste gewoonte/ het aanleren van een nieuwe gewoonte twee tot acht maanden in beslag neemt voordat het een routinematige actie is geworden. Dit is overigens geen aaneengesloten periode waarin het perfect moet gaan. Zo nu en dan terugvallen is menselijk en heeft geen nadelig effect.

Heeft het zin om aan de 30-day challenges mee te doen?

Op basis van de 21-dagen mythe schieten er allerlei 30-day challenges als paddenstoelen uit de grond. 30-dagen suikervrij leven (suikervrij leven is echt de grootste lariekoek), 30-dagen abs challenge (luister niet naar je buurmeisje) en ga zo maar door.

Het is wellicht fijn om de kick-start te gebruiken, maar maak je geen illusies. Het is simpelweg een vorm van symptoombestrijding. Wil je structureel je probleem oplossen dan dien je structureel je gedrag te veranderen.

Nieuwe kleding kun je kopen, een fit lichaam niet. Daar moet je dingen voor doen en voor laten. Kun je dit in 30 dagen realiseren? Absoluut niet. De 30 day challenges suggereren echter dat er wel een quick fix mogelijk is en dat noemen we ook wel misleiding.

Ik ga daarom heel eerlijk tegen je zijn: Repeat Forever. Er zijn geen wondermiddelen, wonderapparaten, wonderzalfjes of wonder challenges. De sleutel tot een resultaat voor de rest van je leven is consistentie. En weet je wie daar verantwoordelijk voor is? Jij.

En nu?

In deze blog heb je gelezen hoe de 21-dagen mythe is ontstaan en dat het in werkelijkheid 18-254 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen. Er is verder onderzoek nodig om meer over gewoontes te weten te komen. Om realistische verwachtingen te scheppen is het daarom belangrijk om je te beseffen dat consistentie uiteindelijk de sleutel tot succes is en dat je er 2 tot 8 maanden voor uit moet trekken afhankelijk van de gewoonte en de omstandigheden.

12 Tips & adviezen


1. Gedrag

Tip 1: Trek er maar gerust een paar jaar voor uit om in de beste shape van je leven te komen. Ja, ik weet dat je dit liever niet wilt horen.
Tip 2: Ga stap voor stap te werk. Verander niet alles in één keer, maar zorg dat je nieuwe gewoontes stap voor stap integreert. Saai hè? Wel effectief en efficiënt!
Tip 3: Zoeken naar perfectie is zoeken naar falen. Je gaat sowieso terugvallen, dus bereid je daar vast op voor. Het is een constant proces van vallen en opstaan.

2. Voeding

Tip 4: Pas je voedingspatroon aan en start bij de basis: de energiebalans. Afslanken behaal je door een negatieve energiebalans (calorietekort) te creëren.
Tip 5: Er bestaan geen dik makende of slankmakende voedingsproducten. Je lichaam handelt op basis van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, etc. Je lichaam herkent geen productnamen.
Tip 6: Ga niet mee met alle voeding hypes, maar blijf vooral logisch nadenken. Dat iemand niet tegen appels kan, betekent niet dat dit een algemeen advies is voor iedereen.

3. Training

Tip 7: Ga aan de slag met krachttraining en creëer in de basis een progressieve belasting. Met andere woorden: je lichaam constant voorzien van een nieuwe en progressieve prikkel.
Tip 8: Stel een volwaardig trainingsprogramma op waarin alle spiergroepen aan bod komen. Je lichaam is één geheel waarbij alle ketens met elkaar samenwerken.
Tip 9: Ga vooral stap voor stap te werk. Neem zaken als trainingshistorie, oude blessures, doelen, etc. in acht.

4. Herstel

Tip 10: Ontspanning is net zo belangrijk als inspanning. Je lichaam doet pas wat met de toegediende prikkel vanuit de training als het de tijd krijgt om te herstellen.
Tip 11: Slaap is één van de meest ondergewaardeerde succesfactoren. Bepaal voor jezelf hoeveel uur slaap je nodig hebt en maak hier een prioriteit van. Je bent hoe je slaapt.
Tip 12: Schrijf je gedachtes op papier en maak bijvoorbeeld een avondwandeling. Rust en stabiliteit in je hoofd doen je lichaam goed.

Literatuurlijst

  1. Phillippa Lally, Cornelia H. M. van Jaarsveld, Henry W. W. Potts, Jane Wardle, How are habits formed: Modelling habit formation in the real world”, in European Journal of Social Psychology, juli 2009.

#DOEMEEMETPBP

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe vanaf maandag mee en
behaal ook resultaat.

Nu tijdelijk de eerste maand gratis!

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.