Koolhydraten en eiwitten van elkaar scheiden?

Het scheiden van koolhydraten en eiwitten komt steeds vaker in het nieuws. Het werd voor het eerst onder de aandacht gebracht door dr. Howard Hay en verder uitgewerkt door dr. Herbert Shelton. De afgelopen jaren hebben Harvey Diamond, Susanne Somers and Marilu Henner deze werkwijze verder in de markt gezet. Dit alles gebaseerd op werk van Pavlov uit 1902. Kunnen we hier wat mee?

Wat is de gedachte achter het scheiden van koolhydraten en eiwitten?

De visie luidt dat de combinatie koolhydraten en eiwitten niet optimaal is, omdat eiwitten het beste gedijen in een zure omgeving terwijl koolhydraten een meer basisch milieu vereisen. Als er tijdens een maaltijd, zowel eiwitten alsmede koolhydraten worden gegeten, dan wordt het afbraakproces van beide voedingsstoffen belemmerd. Dit zou uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een rottingsproces in het lichaam.

Dit houdt in dat deze stoffen slecht worden afgebroken en daardoor te lang in de maag en darmen blijven. De eiwitten gaan hierdoor rotten en de koolhydraten gisten. Het rottingsproces zorgt na een tijd voor een verzamelplaats van toxische stoffen, wat vervolgens uiteindelijk zelfs zou resulteren in de opslag van lichaamsvet. Klinkt interessant, maar wat kunnen we er mee?

Wat zegt de wetenschap over het scheiden van koolhydraten en eiwitten?

Als je kijkt naar de werking van het lichaam zie je dat vertering van eiwitten op een andere plek in het lichaam plaatsvindt dan koolhydraten. Koolhydraten worden met name afgebroken in de mond via speeksel (neutrale omgeving) en via het enzym amylase en in de dunne darm met behulp van lactase, sacharase, maltase en isomaltase.

Eiwitvertering daarentegen vindt allereerst in de maag plaats (waar het altijd zuur is) via het enzym pepsine en vervolgens worden deze pas verder afgebroken in de dunne darm doormiddel van het enzym trypsine. Wetenschappelijk gezien is de theorie van het scheiden van koolhydraten en eiwitten dus niet gebaseerd op de werking van het menselijk lichaam.

Tot slot bevatten de meeste natuurlijke producten zowel koolhydraten als eiwitten. Is dat dan een foutje van moeder de natuur geweest? Het is simpelweg onmogelijk om koolhydraten en eiwitten volledig van elkaar te scheiden, ook al zou je dat nog zo graag willen.

Hoe zit dat met het rottingsproces en opslag van lichaamsvet?

Stel dat we het zuurbase verhaal wel als waarheid nemen, dan nog is het onmogelijk dat er een rottingsproces ontstaat. De incomplete vertering van koolhydraten kan namelijk niet zorgen voor toxemia. Eenmaal ingenomen, worden koolhydraten geassimileerd of geëlimineerd. Wat je lichaam niet kan verteren gaat naar de dikke darm en wordt uitgescheiden via de ontlasting.

Met uitzondering van constipatie (of obstipatie) is er simpelweg geen mechanisme die voedsel in een aangetaste vorm in het lichaam vasthoudt voor een langere periode. En als constipatie een probleem is, is dat hoogstwaarschijnlijk het gevolg van iets anders dan het combineren van eiwitten en koolhydraten.

Ook al zou het rottingsproces waar zijn, dan nog is het fysiologische onmogelijk dat rottend afval wordt omgezet naar lichaamsvet. Voordat voedsel kan worden opgeslagen als vet, moet het allereerst worden omgezet in triglyceriden en hierna door middel van lipase in monoglyceriden en glycerol.

Als voedsel niet optimaal is afgebroken en dus wordt geëlimineerd kan het ook niet worden geabsorbeerd. En als voedsel niet kan worden geabsorbeerd, dus wordt geëlimineerd, kan het ook niet worden gemetaboliseerd in triglyceriden en in monoglyceriden en glycerol.

Conclusie

Het scheiden van koolhydraten en eiwitten is wetenschappelijk gezien nergens op gebaseerd en ook in de praktijk is het niet volledig haalbaar. Tevens is het rottingsproces en opslag van lichaamsvet fysiologisch onmogelijk. Dat mensen vetverbranding behalen met het template van het scheiden van koolhydraten en eiwitten is in de eerste plaats het gevolg van een negatieve energiebalans, niet van het scheiden van koolhydraten en eiwitten.

Als jij je er fijn bij voelt om koolhydraten en eiwitten te scheiden, dan moet je dat natuurlijk gewoon doen. Gebruik het echter niet als fundament voor je behaalde resultaat. Om vet te verbranden moet je op de eerste plaats een negatieve energiebalans creëren en om spiermassa op te bouwen moet je op de eerste plaats een positieve energiebalans creëren. Pas daarna worden andere processen op gang gebracht die op fysiologisch gebied een bijdrage leveren aan het behalen van jouw gewenste resultaat.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.