Kleine stappen, groot resultaat!

Je hebt vast wel eens aan een project of een plan gewerkt zonder een concreet doel te stellen. Je had wel verwachtingen en uitkomsten in je hoofd, maar echt een doel op papier zetten was niet aan jou besteed. Hoe was uiteindelijk het resultaat van je project of plan? Had dit misschien beter gekund en had het stellen van concrete doelen hier aan bij kunnen dragen?

Het einddoel

Als je concreet weet waar je heen wilt, dan kun je vervolgens de weg ernaartoe plannen. Je kunt je einddoel bijvoorbeeld formuleren volgens de SMART methode. We hebben er een factor aan toegevoegd: de P.

De staat voor positief geformuleerd: wat je gaat doen, in plaats van wat je niet gaat doen.

Specifiek: zo concreet mogelijk
Meetbaar: hoe je jouw doel wilt gaan meten
Acceptabel: is jouw doel haalbaar in de gekozen tijd?
Realistisch: tijd, geld en middelen
Toetsbaar of tijdsplanning: wanneer wil je wat gaan doen?

Een voorbeeld zou kunnen zijn: Over 6 maanden heb ik mijn vetpercentage van 20% naar 14% gebracht door aan Personal Body Plan mee te doen. Mijn gewicht daalt dan met 10 kilogram. Of: Over 3 maanden wil ik graag 100 kilogram op de bench press kunnen wegdrukken. Mijn huidige bench press maximum is 90 kilogram.Je vraagt jezelf dus af of het doel realistisch en haalbaar is en je koppelt er vervolgens een datum aan.

Alleen een einddoel formuleren is echter niet genoeg. Je weet dan alleen je bestemming. En als die bestemming ver in de toekomst ligt kan het lastig zijn om in de tussentijd gemotiveerd te blijven. Discipline en wilskracht zijn namelijk geen onuitputbare bronnen. Bovendien heb je geen directe invloed op het einddoel, je hebt alleen invloed op het proces daar naar toe, de zogenaamde procesdoelen.

Procesdoelen formuleren

Deze kleine stapjes zijn ideaal om je focus richting het einddoel te behouden. Je verliest niet in één keer 10 kilogram gewicht. Dit verlies je in kleine stappen. Formuleer je doelen dan ook in kleine stapjes. Je blijft jezelf op die manier uitdagen en iedere keer als je een subdoel behaalt voelt het als een overwinning en die draagt bij aan je motivatie. Daarnaast kunnen subdoelen structuur brengen aan de weg naar het einddoel.

Enkele voorbeelden

  • Deze week bereid ik minimaal 5 maaltijden maaltijden voor.
  • Deze week zorg ik dat ik 4 trainingen doorloop.
  • Zaterdag neem ik geen zak chips in de bioscoop.
  • Deze week houd ik voor 4 dagen mijn calorie inname exact bij.
  • De komende maand vier dagen per week minstens 300 gram groenten.

Verlies je doelen niet uit het oog

Als je doelen hebt geformuleerd is het niet de bedoeling dat je ze vervolgens opbergt en niet meer ziet. Je doelen moeten als het ware continue in je achterhoofd zitten. Hierdoor werk je onbewust naar je doelen toe. Dit proces kun je optimaliseren door bijvoorbeeld je einddoel op je koelkast te plakken. Plak er eventueel plaatjes bij die overeenkomen met je doelfysiek (blijf realistisch) en daarnaast nog motiverende woorden of korte zinnen.

Je kunt je einddoel ook op een kaartje schrijven en in je portemonnee doen, of op je bureau plakken. Hierdoor word je vaak herinnert aan je doel en blijf je gespitst om daar naartoe je werken.

Subdoelen zou je bijvoorbeeld in je agenda kunnen verwerken. Dit is dan meteen onderdeel van je planning.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Wuif subdoelen dus niet aan de kant omdat je toch wel weet wat je einddoel is. Iedereen vindt een hoge motivatie prettig en kleine stapjes houden je in het gareel. Wees trots op wat je in de tussentijd allemaal bereikt en geniet van je progressie en de reis naar je einddoel.

Het proces

Stap 1: Je doel kan veranderen
Het is helemaal niet gek dat je doel gaandeweg het proces kan veranderen. Vaak weten we namelijk niet goed “Waarom” we een bepaald doel hebben en komen we daar pas stap voor stap achter. Dat is helemaal niet erg. Ook is het niet erg om je doel te wijzigen of je doel te laten varen. Als dit maar gedaan wordt op basis van een gefundeerde onderbouwing.

Stap 2: Je procesdoelen zijn niet effectief en efficiënt genoeg
Tijdens het proces kan je er achter komen dat bepaalde dingen die je deed of acties die je ondernam toch niet effectief en efficiënt blijken te zijn. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd deed. Wees daarom objectief in het nemen van beslissingen en vraag daarbij eventueel om hulp, dat is echt geen schande.

Stap 3: Geduld is een schone zaak, stap voor stap
Mensen willen vaak teveel in één keer doen. Het is alles of niets, zwart-wit. Maak juist zo klein mogelijke stapjes die de grootst mogelijke uitkomst hebben. Het is niet verstandig om direct al je strategieën in te zetten, omdat je dan op een gegeven moment niks meer over hebt. Ga stap voor stap te werk en wees geduldig. Het is geen wedstrijd! Consistentie is de sleutel tot succes!

Stap 4: Er komen nieuwe hindernissen op je pad
Tijdens het proces zal je er achter komen dat je niet alles van tevoren helemaal in kaart hebt kunnen brengen. Dat is helemaal niet erg, zorg er voor dat je het stappenplan aanpast. Als we alles van tevoren weten is de uitdaging er ook snel vanaf. Geniet juist van het proces waarin je meer leert over jezelf.

Stap 5: Je huidige gedrag staat niet garant voor resultaat
Het is belangrijk om telkens te blijven reflecteren naar jezelf. Is het gedrag dat ik op dit moment vertoon in lijn met het behalen en behouden van mijn gewenste resultaat? Ja? Doorgaan! Nee? Dan is er iets in je gedrag dat veranderd dient te worden. Vaak weet je zelf heel goed of het gedrag dat je vertoont gewenst of ongewenst is.

Conclusie

Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel dat het verstandig is om je te focussen op het proces en niet op het einddoel. Je kan direct invloed uitoefenen op het proces door de acties die je onderneemt op dit moment. Juist die acties en de bijbehorende stappen helpen je uiteindelijk naar je einddoel: jouw gewenste resultaat!

Soms zet je een stap terug om er twee voorwaarts te maken. Het behalen van jouw gewenste resultaat gaat namelijk niet in een constante rechte lijn. Ook al doen anderen jou dat wellicht geloven, ook bij hen is dat niet het geval. Ook bij ons is dat niet het geval. Doe het omdat je van jouw lichaam houdt en er plezier in hebt!

#DOEMEEMETPBP

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe vanaf maandag mee en
behaal ook resultaat.

Nu tijdelijk de eerste maand gratis!

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.