Is kokoswater van toegevoegde waarde?

Kokoswater zou een ideale sportdrank zijn en valt ook nog in de categorie superfoods. Maar wat is kokoswater precies? Is er een verschil met gewoon water? Kun je kokoswater ook gebruiken om aan jouw waterbehoefte te voldoen? 

Kokoswater is het water uit een kokosnoot. Vaak worden jonge, groene kokosnoten gebruikt, omdat deze meer kokoswater bevatten. Door het woord water zijn er mensen die denken dat kokoswater, net als gewoon water, geen calorieën bevat. Het wordt een superfood genoemd en zou een ideale sportdrank zijn. Kokoswater is overigens iets anders dan kokosmelk. Kokosmelk wordt van het vruchtvlees uit een kokosnoot gemaakt. 

Kokoswater bevat per 100 gram echter ongeveer 4 gram koolhydraten, 1 gram vezels en een heel kleine hoeveelheid eiwitten. In totaal komt dit neer op ongeveer 19 calorieën per 100 gram [1]. Daarnaast bevat kokoswater mineralen en vitaminen als calcium, magnesium, kalium, natrium en vitamine C. Kokoswater is dus wel degelijk iets anders dan gewoon water. Drink je kokoswater, let dan dus goed op je inname. Als je dorst hebt drink je namelijk snel meer meer dan je denkt.  

Kokoswater wordt weleens ingezet als sportdrank. Er zijn verschillende soorten sportdranken, namelijk hypotone, isotone en hypertone dranken: 

– Hypotone dranken zijn echte dorstlessers. Water is een voorbeeld van een hypotone drank. Deze dranken bevatten minder glucose en elektrolyten dan in ons bloed aanwezig is.  

– Hypertone dranken bevatten meer glucose dan in ons bloed aanwezig is. Deze dranken bevatten meer dan 8 gram koolhydaten per 100 mililiter en vaak geen elektrolyten. De drank levert energie, maar het is niet verstandig dit te drinken tijdens inspanning. Het lichaam moet namelijk eerst vocht onttrekken uit andere delen van je lichaam om de drank in de maag te verdunnen en het vervolgen op te kunnen nemen.  

– Isotone dranken hebben ongeveer dezelfde samenstelling als ons bloed. Dit betekent dat ze ongeveer evenveel deeltjes glucose en elektrolyten hebben. Hierdoor kan deze drank tijdens inspanning snel worden opgenomen. Om vochtverlies tegen te gaan en je koolhydraten weer aan te vullen kun je isotone dranken dus het beste tijdens inspanning inzetten. Isotone dranken bevatten 4 tot 8 gram koolhydraten per 100 mililiter en 400 tot 1600 miligram natrium per liter. Kokoswater is een isotone drank [2]. 

Doe je krachttraining dan heb je genoeg aan de energievoorraden die je al hebt, want het is niet zo intensief. Een hypotone drank als water is dan voldoende. Daarnaast is kokoswater relatief duur en bevat het calorieën, wat niet altijd handig is als jij op jouw caloriebudget moet letten. Doe je aan duursport dan kan een isotone drank jou wel helpen, omdat het ervoor zorgt dat je meer energie hebt. Je kunt in dat geval wel beter kiezen voor een sportdrank die rond de 8 gram koolhydraten per 100 milliliter bevat dan voor kokoswater dat slechts 4 gram koolhydraten per 100 mililiter bevat. 

Bronnen 

[1] USDA. National Nutrient Database for Standard Reference Relase 28; Coconut water. Beschikbaar via: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3665?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=coconut+water 

[2] Wardenaar F, Maas T, van Leijen E, van Dijk JW, Pannekoek S, Danen S. Richtlijn Wedstrijdsport. 2013. 

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.