Hoeveel water heb je nodig?

Water heeft veel belangrijke taken in je lichaam. Zonder te drinken houd je het niet lang vol. Je lichaam verliest namelijk ook water doordat je ademt, transpireert en door ontlasting. Je watervoorraden moeten dan aangevuld worden. Door te drinken en water uit te scheiden zorgt je lichaam continu voor de juiste balans in hoeveelheid water. Maar hoeveel water heb je dan precies nodig per dag? 

Het is belangrijk dat de hoeveelheid water die je uitscheidt en de hoeveelheid water die je opneemt in balans is [1,2]. Zowel een tekort als een overschot aan water kan namelijk tot problemen leiden. Wanneer je meer water verliest dan je binnenkrijgt kan dehydratie ontstaan. Als dehydratie optreedt krijg je ten eerste dorst. Normaal gesproken is dit niet zo erg, want als je wat drinkt is de hoeveelheid water in je lichaam weer in balans. Negeer je het dorstgevoel dan veranderen de symptomen in snel tempo. Je wordt slaperig, raakt vermoeid, je bent plotseling verward en uiteindelijk kan het zelfs de dood tot gevolg hebben [1]. Weest hier extra alert op tijdens je training, want tijdens inspanning zijn de signalen tussen je hersenen en het dorstgevoel ontregelt. De prikkel dat je dorst hebt krijg je namelijk pas later binnen. Dedydratie kan dan effect hebben op je prestatie, waardoor je het minder lang kan volhouden en je kracht kan afnemen. Uiteindelijk kan het leiden tot kramp, uitputting en bewusteloosheid. 

Een overdreven hoeveelheid water kan ook voor problemen zorgen. Als je in een korte periode enorm veel water drinkt, verlies je namelijk ook veel water en zout als gevolg daarvan. Dit kan uiteindelijk tot een disbalans in de hoeveelheid water leiden. Als je verstandig omgaat met water, gebeurt dit niet snel. Maar bij hoeveelheden van 10 tot 20 liter kan zelfs water toxisch zijn [1]. Water krijg je overigens niet alleen binnen door het daadwerkelijk drinken van water. Ook producten als thee, koffie en andere dranken bevatten water [1,3].

Om de hoeveelheid water in je lichaam in balans te houden is het algemene advies om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken. De ideale inname verschilt echter per persoon. Dit hangt bijvoorbeeld af van jouw optimale vochtinname en jouw activiteitenpatroon. Wil je weten wat jouw ideale inname is, luister dan goed naar je lichaam. Een dorstgevoel heeft een reden, namelijk dat je iets moet drinken. Luister hier dus naar en wacht niet te lang. Heb je trek, vraag jezelf dan ook eerst af of je echt behoefte hebt aan wat eten. Soms wordt een hongergevoel namelijk verward met dorst. Als je voldoende drinkt, voorkom je dat je dit honger- en dorstgevoel met elkaar verward. Om te kijken of je voldoende drinkt kun je ook je urine als uitgangspunt gebruiken. Is je urine kleur- en geurloos, dan drink je voldoende. Is de urine donkerder van kleur en ruikt het sterker, dan drink je te weinig. 

Conclusie 

Je lichaam zorgt continue voor een juiste waterbalans in je lichaam. Een signaal van dorst is in eerste instantie niet zo erg. Als je vervolgens niets drinkt, kunnen de symptomen echter wel ernstiger worden en zelfs tot de dood leiden. Te weinig vocht tijdens het sporten kan ook van invloed zijn op je sportprestaties. Zorg dat je wat drinkt als je merkt dat je dorst hebt en zorg dat je voldoende water drinkt gedurende de dag.

Bronnen 

[1] Whitney E, Rolfes, SR. Understanding Nutrition. Twaalfde druk. Wadsworth: Cengage Learning; 2008. Hoofdstuk 12.

[2] De jong. F.M. Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. s’Graveland. 2009. P.94 

[3] Johnson AK. The sensory psychobiology of thirst and salt appetite. Medicine and science in sports and exercise. 2007 Aug;39(8):1388-400.  

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.