Hoe gezond zijn vruchtensappen?

Van frisdranken wordt vaak gedacht dat ze ongezond zijn, terwijl van vruchtensappen juist vaak gedacht wordt dat ze gezond zijn. Ze bestaan immers uit fruit. Inmiddels weet je dat (light) frisdranken niet altijd zo slecht zijn als gedacht. Maar hoe zit het precies met vruchtensappen? Zijn vruchtensappen wel zo goed voor je als vaak wordt beweerd? 

Niet iedere vruchtensap is hetzelfde. Er kan onderscheid gemaakt worden in verse vruchtensappen, vruchtensappen uit concentraat en vruchtendrank: 

Vers vruchtensap bestaat altijd voor honderd procent uit fruit. Je kunt bijvoorbeeld zelf een paar sinaasappels uitpersen, maar je kunt ook vers vruchtensap in de winkel kopen. Kijk altijd goed op de verpakking of het fruit niet uit concentraat bestaat. Check daarvoor de ingrediëntenlijst en niet alleen de voorkant van het pak, want deze kan misleidend zijn; 

Vruchtensappen uit concentraat bestaan niet uit vers fruit, maar worden gemaakt met sap uit concentraat [1]. Concentraat is datgene wat achterblijft als je al het water uit het verse vruchtensap haalt. Vruchtensap wordt geconcentreerd omdat het zo gemakkelijker buiten de koelkast bewaard kan worden en het makkelijker te vervoeren is. Vervolgens wordt de hoeveelheid water die uit de vrucht kwam weer toegevoegd en wordt het als vruchtensap verkocht. Het kan dus wel voor honderd procent uit fruit bestaan, maar dit is niet altijd vers fruit. Dit moet altijd op de verpakking worden vermeld; 

In vruchtendrank, ook wel vruchtennectar genoemd, is slechts een deel vruchtensap verwerkt [1]. Dit deel vruchtensap kan vers zijn of uit concentraat bestaan. De minimale percentages fruit in de drank zijn vastgesteld in een Europese richtlijn. Voor passievrucht, mango en rode bessen is dit bijvoorbeeld minimaal vijfentwintig procent en voor appels, kweeperen en perziken is dit minimaal vijftig procent [2]. 

Op de verpakking van een vruchtensap uit concentraat en een vruchtendrank staat altijd vermeld wat het percentage fruit is. Een vruchtensap uit concentraat kan ook voor honderd procent uit fruit bestaan, maar dit is geen vers fruit. Daarnaast mogen aan deze dranken suiker, vitaminen en mineralen aan worden toegevoegd. Om de zure smaak van een vruchtensap te corrigeren mag maximaal 15g suiker per liter worden toegevoegd [1]. Om een zoete smaak te verkrijgen mag maximaal 150g suiker per liter worden toegevoegd. Bij een vruchtendrank mag niet meer dan 20% van het totale eindproduct uit toegevoegd suiker en/of honing bestaan. Er mag dus heel wat suiker toegevoegd worden aan vruchtensappen die niet vers zijn. Let dus goed op verpakking en kijk hoeveel toegevoegde suikers erin zitten. Bij de bereiding kunnen daarnaast voedingsstoffen als vezels en vitaminen verloren gaan. 

Zowel vers vruchtensap als vruchtensap uit concentraat en vruchtendrank bevatten calorieën. Het is dus niet verstandig om de drank onbeperkt te drinken wanneer je dorst hebt, ook al is het vers vruchtensap. Vloeibare calorieën registreert je lichaam vaak minder goed dan vaste calorieën, waardoor je ongemerkt meer binnen kan krijgen dan je eigenlijk wilde. Als je 200 calorieën aan vloeibare dranken drinkt ben je waarschijnlijk minder snel verzadigd dan wanneer je 200 calorieën aan vast voedsel eet.  

Kortom

Vruchtensappen kunnen onderverdeeld worden in verse vruchtensappen, vruchtensappen uit concentraat en vruchtendrank.Een verse vruchtensap bestaat voor honderd procent uit vers fruit. Zowel aan vruchtensap uit concentraat als aan vruchtendrank mogen suikers, vitaminen en mineralen worden toegevoegd. Bij de bereiding gaan voedingsstoffen als vezels en vitaminen verloren. Daarnaast bestaan deze vruchtensappen (vaak) niet uit vers fruit, maar uit concentraat. Dit betekent dat het eerst al het water uit het vruchtensap wordt gehaald om het makkelijker te kunnen vervoeren en langer buiten de koelkast te kunnen bewaren. Vervolgens wordt dezelfde hoeveelheid weer toegevoegd. Wil je een vruchtensap drinken, bekijk dan altijd eerst goed het etiket. Het aantal calorieën dat een vruchtensap bevat is namelijk mede afhankelijk van de bereiding. 

Bronnen 

[1] Overheid. Warenwetbesluit Vruchtensappen. 2009. Beschikbaar via: http://wetten.overheid.nl/BWBR0013973/geldigheidsdatum_08-11-2009#i2_Artikel3 

[2] Europese Unie. Richtlijn 2012/12/EU van het Europees Parlement en de Raad; voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten. 2012. Beschikbaar via: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:115:0001:0011:NL:PDF 

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.