Saboteurs, hoe ga je daar mee om?

Het aanpassen van je levensstijl kan nogal wat impact hebben, met name op je omgeving. Doordat je uit je comfort zone stapt worden mensen in je omgeving geconfronteerd met het feit dat zij dit niet doen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leefwijze herinner je anderen er aan dat zij zelf niets doen. Je verplicht ze niet om het ook te doen, maar zo voelen zij dat wel en worden daarmee saboteurs. Wellicht komen onderstaande vragen je bekend voor.

  1. Ah joh, één glaasje kan toch wel?
  2. Goh, je wordt wel heel mager hè?
  3. Hoe lang blijf je eigenlijk nog doorgaan met dat diëten/lijnen van je?
  4. Wanneer ga je nou weer eens normaal eten?
  5. Pas je wel op dat je er niet in doorschiet?
  6. Je ziet er zo toch ook goed uit?
  7. Doe eens gezellig joh… neem ook wat!
  8. Zo dik ben je toch helemaal niet?
  9. Het past juist bij je dat je wat voller bent!
  10. Je slaat er wel een beetje in door he?

Saboteurs zijn, hoe gek het ook klinkt, vaak mensen uit je directe sociale omgeving. Je partner, ouders, vrienden/vriendinnen, collega’s, klasgenoten, etc. Zij kunnen het je knap lastig maken om jouw gewenste doelen te behalen. Onbewust zeggen ze dingen die je kunnen kwetsen. In het begin ga je hier fel tegen in om ze te overtuigen van hun ongelijk, maar na een tijdje merk je dat het weinig zin heeft of zelfs averechts werkt.

Weerstand vanuit jouw omgeving komt in allerlei vormen en maten en zal er ook altijd blijven. Verandering is niet alleen voor jezelf lastig, ook voor je omgeving. Neem ze mee in dit proces wanneer ze daar voor open staan en leg uit waar je mee bezig bent. Benadruk dat jouw lifestyle voor jou een positieve toevoeging biedt. Na verloop van tijd raken ze er aan gewend en accepteren ze het.

5 tips om met saboteurs om te gaan

 1. Ga niet met je saboteurs in discussie, dat werkt averechts. Blijf rustig en probeer juist te begrijpen waarom ze dit doen. Verandering is niet alleen voor jezelf een uitdaging, ook voor je omgeving. Neem ze mee in dit proces wanneer ze daar voor open staan.
 2. Verandering is niet alleen voor jezelf lastig, ook voor je omgeving. Neem ze mee in dit proces wanneer ze daar voor open staan en leg uit waar je mee bezig bent. Benadruk dat jouw lifestyle voor jou een positieve toevoeging biedt. Na verloop van tijd raken ze er aan gewend en accepteren ze het. Sterker nog, wanneer ze resultaten zien, komen ze vanzelf vragen hoe en wat je precies doet.
 3.  Het is een keuze wat voor een impact je het laat hebben. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en de keuzes die je daarin maakt. Blijf dicht bij jezelf en definieer voor jezelf wat voor jou “normaal” is.
 4. Wanneer mensen desondanks jouw keuzes niet accepteren is het wellicht verstandig om jezelf af te vragen of ze een positieve bijdrage leveren aan jouw leven. Je bent zoals de vijf mensen waar je het meeste mee omgaat.
 5.  Wees niet bang dat mensen saboterende dingen zullen zeggen, dat doen ze namelijk toch wel. Accepteer simpelweg dat er altijd saboteurs zullen zijn. Je kan niet iedereen tevreden stellen, als je maar achter jouw eigen keuzes staat.

Doe wat werkt voor jou!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.