Het voedingsplan van Denise (Vega)

Inmiddels is het tweeënhalf jaar geleden dat er werd geconstateerd dat ik PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) heb. Dit betekent dat er meerdere vochtblaasjes op je eierstokken aanwezig zijn. Symptomen van PCOS zijn onder andere overgewicht, overbeharing, acné en een onregelmatige menstruatie. Bij mij was het enige symptoom een uitblijvende menstruatie. In deze blog meer over de wijze hoe ik daar qua voeding mee omga.

Schermafbeelding 2016-11-16 om 16.53.48

De arts zei dat ik me er maar bij neer moest leggen

De arts gaf aan dat ik me hierbij neer moest leggen en terug moest komen als ik zwanger wilde worden. Hier wilde en kon ik me niet bij neerleggen. Ik deed wat onderzoek op internet en las dat een plantaardig (veganistisch) dieet wellicht kon helpen. Of er een oorzaak-gevolg relatie was tussen deze twee, was niet wetenschappelijk bewezen. Ik ben nooit een grote vleeseter geweest, dus het was de moeite van het proberen waard.

Tegelijkertijd startte ik met mijn Personal Body Plan, omdat daar de filosofie van ‘Doe wat werkt voor jou’ centraal staat. Het beste voedingspatroon is het voedingspatroon wat je consistent vol kunt houden en past bij jou als persoon. Binnen mijn Personal Body Plan werd de aanbevolen productenlijst afgestemd op mijn plantaardige voedingspatroon en mijn Personal Body Coach Rosa hielp mij plantaardig eten te integreren in mijn levensstijl.

Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat ik ben gestart met volledig plantaardig eten. Dit houdt in dat je geen dierlijke producten eet. Geen vlees, kip en vis, maar ook geen zuivel, kaas en eieren bijvoorbeeld. Dit wilde ik minstens een half jaar strikt volhouden om te kijken wat het voor invloed had op mijn gezondheid. In het begin merkte ik verschil, maar hoe langer ik deze levensstijl had, hoe minder ik de effecten ervan merkte voor mijn PCOS.

Het voelde echter wel heel goed om plantaardig te eten. Het veranderen van mijn levensstijl zorgde er namelijk ook voor dat ik me bewuster werd van mijn gedrag. Daarnaast kook ik nu op een manier die ik anders wellicht nooit ontdekt had, dus ik ben veel creatiever geworden in de keuken. Ik eet niet plantaardig omdat ik ziek word van dierlijke producten, ik overtuigd ben dat dierlijke producten niet goed zouden zijn voor je lichaam of uit principe.

Nee, ik voel me er goed bij en ik vind het belangrijk op deze manier mijn bijdrage aan een duurzame wereld te leveren. Daarom heb ik na het eerste half jaar besloten deze levensstijl voort te zetten. Ik ben echter niet iemand die zegt dat iedereen veganist moet worden, want uiteindelijk is dat een keuze die je zelf dient te maken. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen en er zijn meer manieren om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld.

Schermafbeelding 2016-11-16 om 16.03.13

Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?

Het is een uitdaging om als veganist aan voldoende eiwitten te komen, maar zeker niet onmogelijk. Hoe ik voldoende eiwitten binnenkrijg? Door voldoende peulvruchten, sojaproducten en eiwitrijke groenten te kiezen. Het is heel belangrijk om bij iedere maaltijd rekening te houden met je eiwitinname. Zorg dat iedere maaltijd minstens één eiwitrijke component bevat. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je bij bijvoorbeeld groente of graanproducten ook wat vaker kiest voor de eiwitrijke variant. Alle kleine beetjes helpen.

Tot slot is het ook belangrijk om op je vitamine B12 inname te letten. Aangezien ik dit onvoldoende uit mijn dagelijkse voeding haal zorg ik er voor dat ik iedere dag een multivitamine neem.

Hoe ziet mijn voedingspatroon eruit?

In totaal consumeer ik op trainingsdagen 2000 kcal per dag met een verhouding van 286 gram koolhydraten, 90 gram eiwitten en 55 gram vetten. Op een niet-trainingsdag consumeer ik 1900 kcal met een verhouding van 261 gram koolhydraten, 90 gram eiwitten en 55 gram vetten. Hieronder per maaltijdmoment een aantal voorbeeldmaaltijden.

Ontbijt

 • Vegan vezelrijke kwarktaart;
 • Sojayoghurt met een schep plantaardig eiwitpoeder, fruit en nootjes;
 • Chiapudding van chiazaad en sojamelk met een schep plantaardig eiwitpoeder, fruit en nootjes;
 • Rijstwafels met hummus, pindakaas en/of avocado en een paar plakjes komkommer en/of tomaat of
 • Ijs van bevroren banaan, een scheutje sojamelk en een schep eiwitpoeder met vers fruit en nootjes.

Lunch

 • Pompoensoep, linzensoep of erwtensoep, vaak met een broodje om te dippen of
 • Salade met als basis:
  • Groenten zoals komkommer, paprika, tomaatjes, broccoli, sperziebonen, peultjes, wortel, maïs en kiemen als taugé of alfalfa;
  • Avocado, hummus en/of nootjes;
  • Peulvruchten zoals doperwten, kikkererwten, kidneybonen, zwarte bonen, edamame bonen;
  • En/of een vleesvervanger zoals tempeh, tofu, falafel, vega balletjes;
  • Eventueel een graanproduct zoals quinoa, (volkoren) rijst, boekweit of (zoete) aardappelen;
  • Af en toe fruit zoals mango, ananas, kakifruit, granaatappelpitjes.

Tussendoor

 • Stuk fruit;
 • Groente (komkommer, paprika, tomaatjes, wortel), eventueel met hummus om te dippen;
 • Rijstwafels met pindakaas, avocado, hummus of choriatiki. Vaak met wat plakjes komkommer of tomaatjes erop;
 • Bruine bonen brownie.

Avondeten

 • Warme maaltijd met als basis:
  • Een graanproduct zoals quinoa, (volkoren) rijst, (boekweit)noedels, (zoete) aardappel, volkoren pasta, volkoren wraps;
  • Groenten zoals broccoli, spinazie, champignons, wortel, paprika, tomaat, komkommer, bloemkool, boerenkool, paksoi, sugar snaps en maïs;
  • Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen;
  • En/of een vleesvervanger zoals tempeh, tofu, falafel, vega balletjes;
  • Eventueel nog wat nootjes, avocado en/of hummus;
  • Indien nodig saus zoals chilisaus, sojasaus of tomatensaus.

Schermafbeelding 2016-11-16 om 16.44.15

Hoe gaat het nu met mijn PCOS?

Mijn Personal Body Plan geeft me veel ritme en structuur en heeft me geleerd dat er altijd een keuze is in welke situatie je ook zit. Ik ben meer in harmonie met mezelf, accepteer mezelf zoals ik ben en ontwikkel me op de vlakken waar dat kan. Het is belangrijk om de tijd te nemen en je lichaam ook te laten herstellen.

Sinds ruim drie maanden is mijn menstruatie weer terug. Deze is niet heel regelmatig, maar er gebeurt wel wat. Of mijn plantaardige levensstijl hier invloed op heeft? Dat weet ik niet. Wel heb ik de afgelopen twee jaar veel over mezelf geleerd en ben ik dichter bij mezelf gekomen. Ik heb beter leren luisteren naar mijn gevoel en naar mijn lichaam.

Schermafbeelding 2016-11-16 om 16.02.13

Hopelijk heb je wat aan de tips en adviezen in deze blog. Je kunt me uiteraard ook volgen op mijn Instagram: denisehorsthuis

Liefs,

Denise

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.