Het uitblijven van de menstruatie

We streven naar de beste versie van onszelf, zowel mentaal als fysiek. Veel mannen, maar ook vrouwen hebben daarbij als doel hun vetpercentage te verlagen. Er bestaat de mogelijkheid dat dit problemen vormt binnen de hormoonhuishouding, met name op het gebied van voortplanting. Zo kan de menstruatie uitblijven en daar kunnen zorgen om ontstaan. Maar hoe erg is dit nou precies en zijn deze zorgen terecht?

Amenorroe

Het lichaam kan een hoog energieverbruik in combinatie met een lage energie inname uiteindelijk gaan zien als een bedreiging (1). Minder belangrijke processen in het lichaam, worden op de achtergrond geschoven, zoals de voortplanting.

Het langer uitblijven van de menstruatie wordt ook wel amenorroe genoemd. Dit houdt in dat de menstruatie minstens drie achtereenvolgende menstruele cycli afwezig is (2).

Hoe zit dit nou precies?

Recente onderzoeken leggen een link met een disbalans in hormonen. Het hormoon leptine speelt een grote rol bij het voortplantingssysteem en het uitblijven van de menstruatie.

Leptine wordt geproduceerd door lichaamsvet. Het geeft een signaal af aan de hersenen om te menstrueren (1).Wanneer je afvalt en je vetpercentage lager wordt, kan dit een laag leptine niveau veroorzaken. (1,3,4). Wanneer dit niveau onder een bepaalde waarde komt, kan het signaal om te menstrueren niet of in mindere mate aan de hersenen worden afgegeven (1,3). Hierdoor zou de menstruatie dus kunnen uitblijven.

Gevolgen

Op korte termijn is het gevolg dat vrouwen niet vruchtbaar zijn en niet zwanger kunnen raken. Wanneer je menstruatie echt voor langere tijd uitblijft zou dit uiteindelijk voor botproblemen kunnen zorgen (1,4). Het hormoon oestrogeen speelt hierbij een rol. Oestrogeen speelt in het menstruatieproces een rol door de baarmoeder voor te bereiden op een bevruchting, in samenwerking met het hormoon progesteron. Oestrogeen is echter ook belangrijk voor de botten. Het beïnvloedt de opname van calcium en daarmee de botvorming (3).

Wanneer de oestrogeenwaarden laag zijn door een verstoorde menstruatie, zal het op de lange termijn zorgen voor botverlies. Dit brengt op den duur een verhoogde kans op fracturen en aandoeningen zoals osteopenie en osteoporose met zich mee. 

Andere oorzaken

We streven naar de beste versie van onszelf, maar verlies daarbij je gezondheid niet uit het oog! Menstruatie is een natuurlijk proces, dus zorg ervoor dat je dit niet voor een langere periode verstoord.

Een lage energie inname in combinatie met een hoog energieverbruik is niet de directe oorzaak van onregelmatigheid of het uitblijven van de menstruatie, maar andere factoren kunnen daarnaast ook van invloed zijn. Het is goed om rekening te houden met andere oorzaken, zoals:

 • Hormonale schommelingen: uitstel of onregelmatigheid kan een keer voorkomen
 • Zwangerschap: deze kan nog niet bekend zijn
 • Leeftijd: vrouwen op leeftijd die de overgang in kunnen gaan
 • Gebruik van de pil, prikpil of een spiraal, wat invloed
 • Stress

Zijn deze factoren niet van invloed? Dan zou je de energie inname en -verbruik kunnen nagaan. Heb jij een laag vetpercentage, hanteer je al een langere periode een lage calorie inname, sport jij daarnaast intensief en heb je weinig energie?

Wat te doen bij het uitblijven van de menstruatie?

 1. Verhoog de calorische inname
 2. Geef je lichaam rust om te herstellen en de menstruatie weer op gang te brengen. Verhoog je calorische inname tot onderhoudsniveau. Dit is het niveau waarop je gewicht stabiel zal blijven.
 3. Evalueer de hoeveelheid, duur en intensiteit van jouw trainingen
 4. Veel en intensief sporten zal jouw energieverbruik verhogen. Doe je intensief aan krachttraining en cardio? Verminder dan de intensiteit en hoeveelheid, en schroef de hoeveelheid cardio iets terug. Geef het lichaam rust.
 5. Stress heeft invloed op de menstruatie. Kan er in jouw dagelijkse leven stress worden weggenomen? Probeer meer rust en ontspanning toe te voegen.

Bronnen:

 1. Nadolsky S. Fitness & menstrual health: How to stay lean, healthy, and fit without losing your period. Precisionnutrition.com
 2. Miltenburg E. Geerets T. Verwegen C. Mohnen E. Balke P. Richtlijn 6: Eetstoornissen. Dieetbehandelingsrichtlijnen.nl
 3. Márquez S, Molinero O. Energy availability, menstrual dysfunction and bone health in sports; an overview of the female athlete triad. Nutr Hosp. 2013 Jul-Aug;28(4):1010-7. doi: 10.3305/nh.2013.28.4.6542.
 4. Goodman LR, Warren MP. The female athlete and menstrual function. Curr Opin Obstet Gynecol. 2005 Oct;17(5):466-70.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.