Het psychologische aspect van afvallen

Je wilt je doelen behalen en eindelijk dat gedroomde lichaam krijgen. Lekker bezig! Je hebt je ingelezen en weet precies hoe afvallen fysiologisch werkt. Dan ben je er al toch? Mis! Naast het fysiologische aspect heb je ook nog het psychologische aspect van afvallen. Denk bijvoorbeeld maar eens na over jouw cravings naar koek of snoep. Of dat je bijvoorbeeld iedere keer na 2 weken stopt met je doelen behalen. Hoe voorkom je dit? Wij geven je een aantal tips.

Het psychologische aspect van afvallen

Dat afvallen fysiologisch simpel is, betekent namelijk niet dat het makkelijk is. In de praktijk blijkt dat afvallen en niet opnieuw aankomen erg lastig is. Afvallen is namelijk geen tijdelijke onderbreking van je gewone leven om daarna weer terug te gaan naar hoe het was. Afvallen betekent het managen van je omgeving, het managen van stress, het creëren van nieuwe gewoonten en overkoepelend het creëren van consistentie in al deze factoren. Je kunt dit realiseren door kennis op te doen, vaardigheden te leren en een gepaste houding te ontwikkelen.

Er zijn talrijke goede en slechte redenen te bedenken om af te vallen, maar het is altijd goed om te bepalen waarom je wilt afvallen. En of afvallen een doel voor je is of juist een middel. Ben je op zoek naar een specifieke kledingmaat omdat je vriendinnen die maat ook hebben? Wil je er weer uitzien zoals op je zestiende? Of wil je precies een mooi rond getal zien op de weegschaal, maar weet je eigenlijk niet wat dat betekent? Dan moet je je misschien afvragen of dat goede redenen zijn.

Wil je weer lekker in je vel zitten? Trots voor de spiegel staan in je ondergoed? Je vitaal voelen? Atletisch en krachtig worden? Dan zijn iets betere redenen. En als je goed leest hebben ze geen specifiek gewicht als doel. Personal Body Plan helpt je de fitste versie van jezelf te worden. Vaak is die fitste versie onder andere een slankere versie van de persoon die je nu bent, maar puur en alleen focussen op gewichtsverlies vinden wij niet verstandig.

Tot slot kan een (te) hoog gewicht gezondheidsproblemen met zich meebrengen en belemmert het je misschien ook in de activiteiten die je wilt doen (of dat nu een trap op rennen, met je kinderen spelen of een specifieke maat broek dragen is). Misschien voel je je (daardoor) niet op je gemak door een hoog gewicht. Een gewicht waarvan je vindt dat het niet past bij wie je wil zijn. Dan is het zaak om daar iets aan te doen.

Doe wat werkt voor jou

Bij Personal Body Plan staat het motto doe wat werkt voor jou hoog in het vaandel. Daarom krijg je bij ons ook geen dagmenu’s en algemene trainingsschema’s. We weten namelijk niet wat je graag wilt en wat bij jou en jouw leven past. Als je wilt afvallen, moet je dat doen volgens een persoonlijk plan.

Een plan dat werkt voor jou. Ja, je kunt gaan googelen naar dagmenu’s en precies lijstjes gaan afwerken. Maar wat nou als dat helemaal niet past bij jou? Wat als jij die recepten helemaal niet wil maken of niet lust? En belangrijker nog: als je helemaal niet leert waarom je doet wat er in die richtlijnen staat, dan is het toch helemaal geen duurzaam plan?

Handel vanuit een wetenschappelijk onderbouwd kader

Laten we vooropstellen dat het belangrijk is om te kijken welke kaders er geschetst worden door wetenschappelijk onderzoek. Binnen deze kaders ga je op zoek naar hetgeen dat voor jou werkt. Niet iedereen wil op een loopband staan en avocado’s eten. Smaken verschillen en het is een proces om uit te vinden hoe jij dat voor jezelf kan organiseren.

Het liefst wil je iemand die vanaf de zijlijn met je mee kan kijken en je de juiste richting op kan sturen als je even het spoor bijster bent. Gelukkig kunnen wij dat voor jou regelen met begeleiding van een coach op de gebieden; Gedrag, Voeding, Training en Herstel.

Kies voor een duurzame aanpak die je kunt volhouden

Er bestaan meerdere wegen naar Rome, maar er bestaat geen sluiproute die opeens voor een halvering van het aantal kilometers zorgt. Er bestaan geen quick fixes om je sneller naar je resultaat te brengen, ook al laten heel veel personen je dat wel geloven. Van detoxen tot keto diëten, alles is in essentie een manipulatie van de energiebalans.

Een manipulatie die tot gevolg heeft dat je een rigide niet persoonlijke methodiek moet hanteren waarbij je allerlei voedingsmiddelen moet vermijden. Je vergroot daar slechts de kans mee dat je niet je gewenste resultaat haalt. Daarnaast ontwikkel je met het volgen van een dieet geen kennis, houding en vaardigheden om een duurzame verandering te realiseren.

Het psychologische aspect van afvallen: consistentie is de sleutel tot succes

Als je concreet weet waar je heen wilt, dan kun je vervolgens de weg ernaartoe plannen. Alleen een einddoel formuleren is echter niet genoeg. Je weet dan alleen je bestemming. En als die bestemming ver in de toekomst ligt kan het lastig zijn om in de tussentijd gemotiveerd te blijven, want discipline en wilskracht zijn geen onuitputbare bronnen. Bovendien heb je geen directe invloed op het einddoel, je hebt alleen invloed op het proces daarnaartoe, de zogenaamde procesdoelen.

Deze kleine stapjes zijn ideaal om je focus richting het einddoel te behouden. Je blijft jezelf op die manier uitdagen en iedere keer als je een subdoel behaalt voelt het als een overwinning wat bijdraagt aan je motivatie. Tot slot kunnen subdoelen structuur brengen in je progressie en in de weg naar het einddoel. Belangrijk om te onthouden: geduld is een schone zaak.

Conclusie

Als je wilt afvallen, is het belangrijk rekening te houden met het psychologische aspect van afvallen. Creëer een levensstijl die je op de lange termijn vol kunt houden. Handel hierbij vanuit een wetenschappelijk kader en volg een persoonlijk en op maat gemaakt plan. Zo kun je consistent werken aan het behalen van je doelen. En wat je ook doet, heb wat geduld. We weten dat het moeilijk kan zijn, maar Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Artikelen over afvallen die meer verdieping geven:

  1. Wat zegt dat getalletje op de weegschaal?
  2. Tools om je voeding bij te houden
  3. Bewegen om af te vallen
  4. Hormonen houden mijn resultaat tegen
  5. Het trainen van je wilskracht
  6. Leren van nieuwe gewoonten
  7. Consistentie is de sleutel tot succes
  8. De onzin van diëten

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.