Hoe werkt de handpalmmethode?

Bij Personal Body Plan zijn er twee manieren om je voeding bij te houden en in te vullen: de calorietracker en de handpalmmethode. De handpalmmethode is een simpele manier om je voeding bij te houden. Je hoeft niet af te wegen wat je eet en hoeft dit niet per product in te voeren. Hoe werkt het precies, wat is een handpalm en hoeveel mag je eten? Wij leggen het allemaal uit in deze blog.

Wat is de handpalmmethode?

Bij de handpalmmethode wordt het voedingsadvies uitgedrukt in bordsamenstellingen. Je krijgt een aantal handpalmen die je per maaltijd mag eten, onderverdeeld in koolhydraten, eiwitten, vetten en groenten.

Er zijn bordsamenstellingen voor vijf verschillende maaltijdtypes:

• Breakfast meal
• Anytime meal
• Pre-workout meal
• Post-workout meal
• Pre-bedtime meal

Met de handpalmmethode kan je controle uitvoeren op je voedingsinname, zonder calorieën en grammen te tellen. Iedereen heeft een handpalm die qua grootte bij zijn lichaam past. Een man van 1.90m zal een grotere handpalm hebben dan een vrouw van 1.60m. De behoefte van een man van 1.90m zal dus ook hoger zijn dan de behoefte van een vrouw van 1.60m.

Je stemt dus met je eigen handpalm je voedingsinname af op je eigen lichaam. Bij de pijler voeding zie je vijf tot acht maaltijden staan. Als je op een maaltijd klikt, zie je een bordsamenstelling met daaronder het aantal handpalmen. Via onderstaande video vind je een uitleg over hoe de handpalmmethode in de app werkt:

Koolhydraten worden over het algemeen als snel, makkelijk en lekker ervaren, waardoor we snel geneigd zijn hier meer van te eten. Daarom adviseren wij dat jij je koolhydraatinname bij de handpalmmethode enigszins verlaagd en vervangt voor eiwitten en groenten. Een uitzondering hierop is groente. Deze behoren ook tot de groep koolhydraten en leveren dus ook koolhydraten, maar ook veel volume waardoor ze een positief effect kunnen hebben op de verzadiging.

Verder leveren ook eiwitten een groter verzadigingsgevoel op dan koolhydraten en hebben ze ook een positief effect op spierafbraak, spieropbouw en het herstel. Door een deel van de koolhydraten te vervangen voor eiwitten en groenten, speel je dus in op het verzadigingsgevoel. Zo eet je vaak minder en creëer je zo automatisch een calorietekort wat nodig om af te vallen.

Het handpalmadvies is een startpunt en samen met je coach werk je verder om deze hoeveelheden eventueel te optimaliseren, op basis van jouw doelstellingen en persoonlijke voorkeuren. Het is de bedoeling dat je het bord op deze manier gaat indelen.

Tabel 1: Vergelijking handpalm met productgroep en maatstaf

Wat is een handpalm?

Met een handpalm wordt alleen de handpalm bedoeld. Eén open handpalm is de hand, zonder vingers. Wil je aardappelen eten, dan leg je deze dus op je handpalm. Op een kleine hand zullen misschien wel twee middelgrote aardappelen passen en op een grote hand misschien wel drie.

Naast open handpalmen maken we ook gebruik van gesloten handpalmen. Een gesloten handpalm houdt in dat de hand helemaal dicht moet kunnen en de vingers de palm van de hand moeten raken. Wil je nootjes eten, dan leg je deze op je handpalm en sluit je jouw vingers. Dit is dus een kleine hand nootjes.

Dranken hoef je niet in te voeren, tenzij je calorierijke dranken nuttigt zoals normale frisdrank, alcohol, koffie en thee met suiker of vruchtensappen. We hebben hier geen aparte maaltijd voor. Je kunt het dan simpelweg bij een maaltijd toevoegen of gewoon even een willekeurige maaltijd aanmaken.

Hoeveel is een handpalm?

Binnen de handpalmmethode is de hand de maatstaf. Dit betekent niet dat je producten daadwerkelijk op de hand moet leggen. Dit is niet altijd handig, zoals bij yoghurt of vloeibare producten. De handpalm geeft een globale indicatie van de hoeveelheid die je mag. De charme van de handpalmmethode is juist het niet concreet en specifiek met getallen en grammen bezig zijn.

Wil je toch wat meer houvast, dan kun je in de bovenstaande tabel een aantal vergelijkingen zien bij de handpalmen om het wat praktischer en inzichtelijker te maken. De rechterkolom ‘vergelijkbare maatstaf’ laat zien wat voor vergelijkbare maat je kunt gebruiken. Maar, dit is een grove richtlijn en afhankelijk van jouw handpalmgrootte kun je dit bijstellen. Je coach kan hierbij helpen.

Via onderstaande video vind je een uitleg over de handpalmmethode:

Wat zijn de voor- en nadelen van de handpalmmethode?

Het grote voordeel van de handpalmmethode is dat het een simpele manier is om je voeding bij te houden. Daarnaast leer je hoe je jouw bord het beste kunt indelen, passend bij jouw doel. Je hoeft niet af te wegen wat je eet en hoeft dit niet per product in te voeren in een calorietracker, waardoor het minder tijd kost.

Bovendien heb je jouw hand altijd bij je, waardoor je dit middel overal kunt gebruiken. Zo kun je ook buiten de deur een inschatting maken van wat je eet. Dit is ook aan te raden bij een dagje weg of op vakantie, waar je langere periode zonder keukenweegschaal zit.

handpalmmethode
Tabel 2: voor- en nadelen van de handpalmmethode

Doe wat werkt voor jou

Tijdens het volgen van jouw plan kun je uiteraard altijd wisselen tussen de handpalmmethode en de calorietracker. Met de handpalmmethode kan je controle uitvoeren op je voedingsinname, zonder calorieën en grammen te tellen. Je voedingsadvies wordt dus uitgedrukt in bordsamenstellingen met een aantal handpalmen. Welke methode je ook kiest: het belangrijkste is dat jij doet wat werkt voor jou.

Voedingsexpertise binnen Personal Body Plan

Dit alles wordt gewaarborgd door Milou. Milou maakt al jaren deel uit van team Personal Body Plan als voedingsexpert. Ze stelt zich uitgebreid voor in dit artikel.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.