Wilskracht… had ik het maar

“Ik wil wel op m’n voeding letten en trainen, maar ik heb daar geen zin in.” Alleen zeggen dat je iets wilt is inderdaad iets anders dan het daadwerkelijk doen. Om tot actie over te gaan heb je namelijk ook wilskracht nodig. En om uiteindelijk jouw gewenste resultaat te bereiken is focus op de lange termijn en dus discipline nodig. Maar wat nou als jij geen wilskracht hebt? Kan het zijn dat jij geboren bent zonder wilskracht?

Iedereen heeft wilskracht, ook jij

Laten we vooropstellen dat iedereen wilskracht heeft. Ja, ook jij! Wilskracht is aangeboren, het zit in je genen. Je hebt het nodig om te kunnen overleven. In je lichaam zijn chemische stoffen, zogenaamde neurotransmitters, aanwezig die ervoor zorgen dat prikkels overgedragen worden van de ene zenuwcel naar de andere. Dopamine, één van die neurotransmitters, zorgt ervoor dat je iets wilt en tot actie overgaat [1]. Om vervolgens sturing te kunnen geven aan die acties en dus te zorgen dat jij gedrag vertoont passend bij jouw doel is controle nodig. Dat gebeurt door een zogenaamde impulscheck. Dit vindt plaats in je prefrontale cortex, het voorste deel van je hersenen. Die impulscheck is jouw wilskracht en bestaat uit twee componenten:

 • De laat-kracht: zorgt ervoor dat je dingen laat of uitstelt, terwijl je het eigenlijk wel wilt doen, maar ook dat je verleidingen kunt weerstaan. Je blijf bijvoorbeeld thuis een film kijken terwijl je gepland had te gaan trainen. Of je slaat een stuk zelf gebakken taart van je moeder af terwijl het zo lekker ruikt.
 • De doen-kracht: zorgt ervoor dat jij dingen actief najaagt en dat je dingen doet die je liever uitstelt. Je had bijvoorbeeld met jezelf afgesproken naar de sportschool te gaan in de avond, maar toen je thuis kwam had je helemaal geen zin meer. ’s Avonds om 9 uur bedenk je dat het toch wel verstandig is en ga je alsnog [2].

Maak bewuste keuzes

De twee componenten van wilskracht worden beide vanuit een eigen plek in de prefrontale cortex aangestuurd. Dit proces werkt beter als de doorbloeding in de prefrontale cortex verhoogt. Die doorbloeding wordt beter als jij focus en aandacht hebt. Dit betekent dat je wilskracht alleen in kunt zetten als je een bewuste keuze maakt. Focus en aandacht vind je door:

 1. Voldoende slaap: Bij onvoldoende slaap kunnen afvalstoffen zich ophopen in je brein, en dus ook in je prefrontale cortex. Dit belemmert de communicatie tussen de cellen in je brein, wat jouw wilskracht vervolgens ook belemmert. De indicator voor voldoende slaap is het gevoel hebben dat je uitgeslapen bent als je wakker wordt en goed functioneren gedurende de dag, zonder in te kakken.
 2. Positieve stress: Stress heb je nodig om tot actie over te gaan. Zonder stress zou je de hele dag in bed blijven liggen. Je ervaart echter teveel stress als je het gevoel hebt de controle te zijn verloren over de situatie. We kunnen onderscheid maken in positieve stress en negatieve stress. Bij negatieve stress is het moeilijk jouw wilskracht goed in te zetten. Je schiet snel terug in oude, ongewenste gewoontes. Merk je dat je teveel stress ervaart, focus dan op dingen waarvan je wel het gevoel hebt dat je er controle over hebt. Hierdoor voel jij je sterker en kun je de dingen waar je geen controle over hebt beter aan
 3. Stoppen met multitasken: Doe je meerdere dingen tegelijkertijd, dan heb je geen focus en doe je dingen onbewust. Ongewenste gewoontes zullen het daardoor sneller overnemen en je bent eerder geneigd dingen uit te stellen. Verklein de taak waar je mee bezig bent en focus op datgene wat je nu aan het doen bent. Wilskracht kun je namelijk alleen inzetten als je een bewuste keuze maakt.
 4. Bewegen: Tijdens een fysieke activiteit verleg jij je focus naar datgene wat je op dat moment aan het doen bent. Beweging inzetten om calorieën te verbranden is inefficiënt, maar zet het wel in als tool om je wilskracht te vergroten [3].
 5. Focus op je ademhaling: Leg heel bewust de focus op je ademhaling. Ja, ook als jij denkt ongeschikt te zijn voor meditatie werkt dit. Je hebt namelijk wilskracht nodig om je aandacht steeds terug te brengen naar je ademhaling. Wil je jouw laat-kracht vergroten? Adem dan langer uit dan in. Dan activeer je het deel van je zenuwstelsel dat zorgt voor ontspanning [4]. Wil je jouw doen-kracht vergroten? Adem dan langer in dan uit. Dan activeer je het deel van je zenuwstelsel systeem dat zorgt voor inspanning [5].

Door focus en aandacht kun jij jouw wilskracht dus vergroten. Het werkt namelijk net als een spier. Als je krachttraining op de juiste manier inzet en regelmatig traint worden jouw spieren ook groter. Zo wordt jouw wilskracht ook groter als je het traint. Train je het nooit, dan zal jouw wilskracht verslappen.

Train je wilskracht

De manier waarop je wilskracht inzet is onbelangrijk. Het gaat erom dat je het traint. Schrijf bijvoorbeeld een keer met je andere hand of ruim de vaatwasser een keer wél op tijd in. Als je eenmaal bent begonnen ga je er steeds meer in geloven dat jij jouw doel kunt bereiken. Dat leidt uiteindelijk tot meer motivatie om het te doen [6].

Wil jij jouw wilskracht trainen? Ga dan aan de slag met onderstaande 7 tips:

 1. Schrijf een dag lang met je andere hand.
 2. Eet een week lang iedere avond met je andere hand.
 3. Adem lang uit en kort in als je dat koekje wilt laten liggen.
 4. Adem lang in en kort uit als je naar de gym wilt terwijl je lekker op de bank ligt.
 5. Beweeg iedere dag minstens een half uur door een andere route te nemen.
 6. Laat je telefoon uit de slaapkamer en lees een boek.
 7. Maak een to-do-lijst en begin niet aan de tweede taak voor de eerste is afgerond.

Bronnen

[1] Zhou QY, Palmiter RD. Dopamine-deficient mice are severely hypoactive, adipsic, and aphaghic. Cell. (1995)
[2] Aron AR, Robbins TW, Poldrak RA. Inhibtion and the right inferior frontal cortex: one decade on. Trends Cogn Sci. (2014)
[3] Hyodo K, et al. Acute moderate exercise enhances compensatory brain activation in older adults. Neurobiol Aging. (2007)
[4] Lazar SW, et al. Meditation experience is associated with increased cortical thickness. Neuroreport. (2005)
[5] Tan YY, Lu q, Feng H, Tang R, Posner MI. Short-term meditation increases blood flow in anterior cingulate cortex and insula. Front Psychol. (2015)
[6] McGraw KO, Fiala J. Undermining the Zeigarnik effect: Another hidden cost of reward. Journal of Personality. (1982)

#ITTAKESCHANGETOMAKECHANGE

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe vanaf maandag mee en
behaal ook resultaat.

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.