Gezonde voeding bestaat niet

Toen ik mijn laatste hap Ben & Jerry’s Cookie Dough met smaak naar binnen werkte werd ik opgeschrikt door een bekende stem. Iemand die mij herkende uit de sportschool begreep klaarblijkelijk niet dat ik een ijsje zat te eten.
Mag je dat wel volgens je dieet? Jij eet toch altijd gezond? Ja, daar had ik niet direct een kort antwoord op. Maar wel een wat langer antwoord, dat je nu hier onder kunt lezen.

Het grijze gebied

We vinden vaak iets goed of slecht, zonder tussenweg. Iets is wel of niet goed voor je. Iets is wel of niet gezond.

Maar wat nou als er een grijs gebied is?

We houden onszelf voor de gek

Glutenvrije, suikervrije en biologische producten. Superfoods, clean meals en detoxdrankjes. Waar hebben we het eigenlijk over? We vinden ze massaal interessant en geven er bijzonder veel geld aan uit omdat ze ergens het label gezond hebben gekregen.

IJsje? Ongezond. Salade met extra avocado en noten? Gezond.

En clean ook nog.

Marketingtechnisch is het formidabel gedaan. Want veel mensen hebben geen flauw idee wat het betekent, wat gluten zijn, wat clean nou eigenlijk betekent en hoe dat detoxen dan toch in z’n werk gaat. Maar we betalen ervoor omdat het net lijkt alsof het goed voor ons is.

Laten we nadenken

Toegegeven, we zijn de laatste jaren steeds bewuster met onze voeding omgegaan. We stoppen niet zomaar een voedingsmiddel in ons mond, maar we denken eerst na. En dat is positief, want verandering is pas mogelijk na bewustwording. En dat er íéts moet veranderen is wel duidelijk gezien de huidige obesitasproblematiek.

Toch kan dat zogenaamde nadenken ook zorgen voor een verstoorde relatie met voedsel, en soms zelfs leiden tot orthorexia.

Producten hebben een naam omdat wij ze een naam hebben gegeven

Je lichaam denkt niet in termen van biologisch, glutenvrij, superfoods, clean, gezond en Ben & Jerry’s. Er is geen maag of darm die zegt

He he, eindelijk eens wat superfoods!
Je lichaam denkt in termen van voedingsstoffen zoals de macronutriënten koolhydraten, vetten en eiwitten en micronutriënten zoals mineralen, vitaminen en spoorelementen. Bovendien is je lichaam slim genoeg om die voedingsstoffen uit je voeding te halen en optimaal te kunnen functioneren.

Er is in de wetenschap geen enkel voedingsmiddel bekend dat alles bezit wat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren (hoewel melk in de buurt komt). Geen enkel voedingsmiddel verricht wonderen. Hoe mooi het ook lijkt, hoe graag we het ook zouden willen en hoe zeer we er ook van overtuigd zijn. Niet op het gebied van gezondheid en ook niet op het gebied van afslanken. Vetverbrandende voedingsmiddelen bestaan dus ook niet.

Je kunt producten dan ook prima met elkaar vergelijken, maar zonder context heb je daar niet zoveel aan. Met context trouwens wel. Daarom posten we dat ook op Instagram.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.