Wat zegt dat getalletje op de weegschaal

Eerst even plassen om vervolgens op nuchtere maag op de weegschaal te stappen en teleurgesteld in de spiegel te kijken. Weer dat verdomde getalletje dat niet meewerkt. Voor velen onder ons is het een standaard ochtendritueel. Maar is dat getalletje wel zo belangrijk?

Het probleem van de weegschaal

Het probleem van de weegschaal is het gegeven dat je geen idee hebt waar het getalletje op is gebaseerd en dat het nog weleens kan fluctueren (vocht, maaginhoud, etc.) De weegschaal heeft het over lichaamsgewicht en niet over lichaamsvet.

Nee, spier weegt niet zwaarder dan vet. Een kilo veer of een kilo ijzer, blijft een kilo. De dichtheid van spier (1.06 G/ml) is wel groter dan die van vet (0.9196 G/ml). Dat betekent dat 1 kg vet meer ruimte in zal nemen op je lichaam dan 1 kg spier. Optisch gezien maakt dat een groot verschil.

Lichaamsgewicht verliezen is geen groot probleem. Ik kan je been eraf zagen en het getal op de weegschaal zal drastisch naar beneden gaan. Blij word je er hoogstwaarschijnlijk niet van. De kunst is om zoveel mogelijk spiermassa te behouden en tegelijkertijd lichaamsvet te verliezen.

Is BMI een graadmeter?

Naast het getalletje op de weegschaal zie ik ook veel mensen  zich nog bekommeren om de BMI, oftewel Body Mass Index. Een getalletje dat aan zou moeten geven of je gewicht past bij je lengte. Nuttig, als je over weinig spiermassa beschikt.

Ik zelf ben maar een klein ventje (1.77m), maar beschik wel over grote  armen. Mijn BMI is 27.1 wat betekent dat ik overgewicht zou hebben. Dat klopt wel, maar er wordt vergeten dat dit overgewicht bestaat uit spiermassa in plaats van vetmassa.

Ook bij de BMI is het belangrijk om de context ervan in ogenschouw te nemen. Anders is het appels met peren vergelijken en maak jij je druk om het getalletje terwijl het niet het hele verhaal vertelt.

Kijk verder dan het getalletje

Lichaamsgewicht en lichaamsvet zijn twee verschillende graadmeters en daar dient dan ook op een andere manier naar gekeken te worden. Het is prima om jezelf eens in de vier weken te wegen omdat het één van de parameters waar je uit op kunt maken of je progressie maakt, maar zie het niet als de heilige graal.

Het is beter om ook elke vier weken progressiefoto’s te maken op dezelfde plek, op hetzelfde tijdstip, met hetzelfde licht en dezelfde camera. Daarnaast kun je ook elke vier weken je lichaamsomtrek meten. Op deze wijze krijg je vanuit verschillende invalshoeken een objectief beeld over de progressie die je maakt. Wees eerlijk tegen jezelf 😉

En de allerbelangrijkste boodschap van deze blog: Laat je leven niet leiden door enkel een getalletje. Het is maar een getalletje en die zegt niks over jou als persoon. Hoe jij je voelt in levende lijve is veel belangrijker dan dat getalletje op de weegschaal. Je bent meer dan dat!

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.