Een fitte levensstijl als jonge moeder

#fitmom.. maar hoe dan?

Laat ik voorop stellen dat ‘fit’ zijn een breed begrip is en de inhoud voor iedereen anders is. Voor mij heeft het de volgende betekenis: mezelf fysiek en mentaal stabiel, vrolijk, energiek, zelfverzekerd en sterk voelen. Mijn twee kinderen vormen de basis van mijn leven en ritme. Zij vragen om energie, maar geven dit ook.

Hoe combineer ik alles wat ik voorheen deed als mama? 

Niet. Wees eerlijk naar jezelf want je kunt er niet omheen, je leven is veranderd. Je hoeft niet de oude te worden, want je bent nou eenmaal veranderd. Je omgeving verandert automatisch mee. Het is ook niet erg dat je veranderd bent, het is niet negatief, je moet alleen een nieuwe draai vinden. Je bent mama en draagt nu ook de zorg en verantwoordelijkheid voor je gezin. Naast deze rol ben je ook nog steeds jezelf en een vriendin, collega of partner van een ander. Geef de belangrijkste personen buiten je gezin aandacht op de manier die zij nodig hebben en verdienen. En heel cliché maar vraag jezelf af: wat geeft mij energie en wat kost mij energie? Ook op sociaal gebied. Er zitten 24 uur in een dag en buiten werktijd gaat de meeste tijd uit naar je gezin, punt. Bepaal jouw prioriteiten.

Rust, ritme en regelmaat

Iedere mama kent de drie R’s. Ze zijn niet alleen belangrijk voor je kinderen maar ook voor jezelf!

Creëer een vast werk- en vrije-dagritme. Mij geeft dit altijd veel rust. Ik ga iedere dag rond dezelfde tijd naar bed en mijn wekker staat altijd op dezelfde tijd. Alhoewel, vaak zit ik al met koffie aan het ontbijt wanneer mijn wekker gaat. Niets kan tegenop het vrolijke geschreeuw ; ”Mama ik ben wakker!” of het geklets uit de babykamer. Tenminste als dit op een reële tijd is. Iedere dag begint met een goed ontbijt aan tafel en ook de tussendoortjes en lunch staan op vaste momenten. Wanneer mijn nacht wat ‘minder’ is geweest, start ik mijn dag met een machtig ontbijt want dan ben ik extra gevoelig voor snaaien. Ik zorg dat ik gedurende de dag voldaan ben en gun mezelf echt wel een keer wat lekkers. Dat gun ik mezelf sowieso iedere dag.

Het klinkt tegenstrijdig met de drie R’s maar flexibel zijn is en blijft belangrijk wanneer je mama bent. Je kunt het humeur en ritme van je kinderen namelijk niet altijd voorspellen. Je kunt ook nog steeds op vakantie blijven gaan of een ander uitstapje plannen. Wees creatief! Je kinderen komen niets te kort en genieten meer wanneer jij niet aan het stressen bent. Ze voelen je heel goed aan.

Personal Mommy Plan

Combinatie gezonde levensstijl en je gezin

Niet alleen jijzelf, maar ook je kinderen mogen blij zijn met een mama die bewust bezig is met haar gezondheid. Het is een basis voor het hele gezin. Iedereen kan fysiek een ander doel hebben. Je kunt gewoon mee eten met je gezin en nog steeds grip blijven houden op je inname aan kcal. Denk aan het nemen van courgetti in plaats van volkoren spaghetti met bolognese saus. Het is leuk om je kinderen te betrekken bij het koken. Maak eens samen verse soep, smoothies, bananenpannenkoekjes, courgette lasagne, zoete aardappelfrietjes of frietjes van groenten, fruit en/of groentespiesjes met kip of vegetarische balletjes. Of versier een omelet met groenten en ga zo maar door! 

Planning en voorbereiding

Kijk kritisch naar je weekplanning. Hoe kan het nog efficiënter ingedeeld worden, zodat jij wat meer tijd krijgt voor jezelf en je doelen? Het is essentieel om prioriteiten te stellen. Het voorbereiden van maaltijden kan een grote invloed hebben op jouw progressie en geeft rust. Persoonlijk maak ik mijn maaltijden voor meerdere dagen vooruit. Door mijn maaltijden voor te bereiden creëer ik op een ander moment tijd en blijf ik controle houden over wat ik eet. De kans om andere dingen te gaan eten die ik liever niet zou willen eten wordt verkleind.

Ik hoef bijvoorbeeld niet met trek rond te lopen in de supermarkt! Maar hoe pak je zoiets aan? Dit begint met het maken van een planning en het doen van weekboodschappen. Dit kan ook gewoon online!

Back in shape

Het klinkt trouwens niet heel leuk; ‘in vorm’ komen. Maar het is wel waar. Je lichaam heeft veel te verduren tijdens een zwangerschap en bevalling. Je lichaam herstelt voor een groot deel maar het laat wel zijn tekenen achter. Hier mag je ook trots op zijn! En fysiek is er meer mogelijk dan je nu misschien denkt. Persoonlijk streef ik niet naar fysieke perfectie maar naar mezelf fit voelen. Krachttraining is voor mij een middel om ‘in shape’ te komen en sterker te worden, fysiek en mentaal! Ik heb meer energie, verleg grenzen en creëer tijd voor mezelf. Planning en voorbereiding zijn twee belangrijke sleutelwoorden die voor mij essentieel zijn. 

Wees realistisch en ga aan de slag met een plan welke aansluit bij je gevoel en thuissituatie. Je kunt bijvoorbeeld naast trainen in de gym ook thuis trainen. Vergeet niet dat iedere vorm van beweging telt. Ga er lekker op uit met je kids! Tips voor bewegen met het gezin: wandelen met kinderwagen of draagzak, naar de bossen gaan, zwemmen, een (indoor) speeltuin bezoeken of ga helemaal los op muziek! 

Vooral na een bevalling is het belangrijk om het bewegen en trainen rustig op te bouwen en naar je lichaam te blijven luisteren. Iedere stap vooruit is er letterlijk ook een vooruit. Je kunt door 30 minuten actief bewegen je conditie opbouwen en later het trainen oppakken. Beweging geeft energie en een geluksgevoel. Dus hup van die bank af!

Personal Mommy Plan

Liefde is alles

Er zijn dagen dat ik ook ten einde raad ben, mijn kids achter het behang kan plakken of ik mezelf schuldig voel omdat mijn tijd even naar iets anders uitgaat en ik ze mis. Weet je, iedere mama herkent dit. Uiteindelijk ben jij alles wat je kinderen nodig hebben en is het geven van liefde het allerbelangrijkste (ja, alweer een cliché). Je kunt optimaal liefde geven en ontvangen wanneer jij gelukkig bent en lekker in je vel zit. Doe wat werkt voor jou! 

Ik hoop dat mijn verhaal en ervaringen je aan het denken hebben gezet en hebben geïnspireerd.  

Personal Body Coach Janine

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.