Fit én zwanger zijn? Chantal’s dagboek – De eerste twaalf weken

Veertien weken. Nu ik net de veertiende week aan heb getikt, begint het toch wel te kriebelen. Mijn naam is Chantal, PBP’er van het eerste uur, en ik ben zwanger. Pas rond week zes kwamen Robert, Head of Training bij Personal Body Plan, en ik erachter. Na twee zwangerschapstesten en drie keer aan de huisarts én verloskundige te vragen of een positieve test er ook op kon wijzen dat je níet zwanger bent, bleek bij de eerste echo toch echt dat er een kleine in de maak is. Jeej! Ons kindje is zeker heel erg gewenst, maar we hadden er allebei niet bij stilgestaan dat het ook echt meteen raak kon zijn, vandaar de eerste vraagtekens. Ik neem je graag mee in mijn ‘fit pregnant journey’ en hoe het is om zwanger te zijn met een fitte, actieve lifestyle.

Zwanger en oververmoeid

Oververmoeidheid was bij mij de voornaamste reden dat ik me af ging vragen wat er met mijn lichaam aan de hand was. ’s Avonds thuiskomen en meteen om 19.00 uur naar bed willen en de volgende ochtend wakker worden alsof ik niet geslapen had, had ik nog nooit meegemaakt. Daarnaast begonnen de bh’s ineens te klein worden. Die combinatie maakte dat we toch maar na één à anderhalve week een zwangerschapstest gekocht hebben. Met andere woorden; Robert moest maar zorgen dat hij er ergens één ongezien mee kreeg, haha!

Van rust naar langzaam weer opbouwen

In die weken dat ik zo vermoeid was heb ik niet of nauwelijks gesport, aangezien ik gewoonweg geen energie had en het even belangrijker vond om mijn lichaam de nodige rust te geven. Fietsen naar werk deed ik wel, maar krachttraining had ik op een laag pitje gezet. Vanaf week acht ben ik weer begonnen met twee keer in de week krachttraining. Ik heb de hoeveelheid trainingen met 50% verlaagd, om mijn lichaam net dat beetje extra rust te geven. Daarnaast probeer ik minimaal drie keer per week op de fiets naar het werk te gaan.

Eten voor twee?

En hoe doe ik dat dan met mijn voeding? Vaak wordt gezegd dat je wanneer je zwanger bent, kunt eten voor twee! Helaas, was het maar waar. Er is me aangeraden om een licht calorie-surplus te hanteren. Zo krijg niet alleen ik, maar ook de kleine (inmiddels ter grootte van een citroen) genoeg voedingsstoffen binnen.

Ik merk dat ik een beetje een misselijk gevoel krijg wanneer ik een tijdje niet heb gegeten. Voorheen at ik vaak op drie vaste momenten met kleine tussendoortjes en trainde ik weleens op een lege maag. Dat zit er nu niet meer in. Ik probeer nu in kleinere hoeveelheden meerdere maaltijden te eten om te voorkomen dat ik misselijk word. Ondertussen ben ik bijna een jaar bezig met mijn eigen Personal Body Plan. Door het tracken van mijn calorieën heb ik ontzettend veel geleerd en weet ik nu heel goed wat mijn lichaam nodig heeft. Daarom eet ik nu op gevoel en zorg ik dat ik nutriëntrijke maaltijden eet.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.