Eiwitten schadelijk voor je nieren?

Het risico van veel eiwitten wordt vaak aangehaald. Er wordt gezegd dat grote hoeveelheden eiwitten schadelijk zouden zijn voor de nieren en botten. En daarmee een bijdrage leveren aan hart- en vaatziekten. Dit schrikt mensen af. Op basis van deze angst wordt de consumptie van eiwitten zoveel mogelijk beperkt. Maar krijg je echt nierproblemen van te veel eiwitten?

Wat is een grote hoeveelheid eiwitten?

De Gezondheidsraad geeft het advies van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Alles daarboven is volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad een hoge eiwitinname. In de literatuur wordt ook wel gesproken van een hoge eiwitinname wanneer 25-30% van het totaal aantal calorieën bestaat uit eiwitten. Echter is het probleem met het advies van de Gezondheidsraad dat het een advies betreft gebaseerd op een minimale hoeveelheid eiwitten. Dat is wat anders dan een advies voor een optimale hoeveelheid. [1]

De angst voor de schadelijke gevolgen van teveel eiwitten kunnen de reden zijn dat de aanbevolen hoeveelheden eiwitten vaak erg conservatief zijn. Om dit paradigma te veranderen is het essentieel om aan te tonen wat de optimale waarden zijn, maar ook om wetenschappelijk onderbouwd aan te tonen dat een hoge eiwitinname niet schadelijk is voor het lichaam. We gaan het nu niet niet hebben over een minimale of optimale hoeveelheid eiwitten, maar alleen over eiwitten en hun mogelijke relatie met betrekking tot nierproblemen.

Eiwitten en nierproblemen

De afgelopen jaren is er een heersende opvatting ontstaan dat voedingspatronen met een hogere eiwitinname schadelijk zouden zijn voor het functioneren van de nieren. Dit lijkt voort te komen uit het feit dat patiënten die al met een nieraandoening te maken hadden beter functioneerden op een voedingspatroon met een beperkte inname van eiwitten. [2] Hoewel het verlagen en/of beperken van eiwitinname de progressie van de nierschade lijkt te vertragen als gevolg van verminderde filtratiesnelheden [2], is het zeer onnauwkeurig om te stellen dat een hogere eiwitinname ook daadwerkelijk nierschade veroorzaakt, met name voor gezonde personen.

Er zijn namelijk talloze reviews en individuele studies gedaan naar eiwitrijke voedingspatronen die allemaal tot een zelfde conclusie kwamen: een voedingspatroon met een eiwitinname hoger dan de ADH brengt geen schade toe aan het functioneren van de nieren bij gezonde mensen. [3-6] Verder is er geen bewijs waarmee gesuggereerd kan worden dat actieve individuen (sporters/atleten, etc) een verhoogde kans hebben op nierschade, zelfs wanneer zij een velen malen hogere eiwitinname hanteren dan de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid die is gesteld door de Gezondheidsraad. [7-9]

Conclusie

Er is simpelweg geen overtuigend bewijs dat een eiwitrijk voedingspatroon nierschade veroorzaakt bij gezonde mensen, integendeel. Wanneer je gezond bent en geen last hebt van nierproblemen is er geen enkele reden om je eiwitinname te beperken of minimaliseren, omdat dit nierschade zou kunnen veroorzaken. Letterlijk citaat: “More importantly, evidence suggests that protein-induced changes in renal function are likely a normal adaptative mechanism well within the functional limits of a healthy kidney”. Wanneer je reeds leidt aan een medische aandoening, zoals een nierziekte, is het vanzelfsprekend wel belangrijk om goed te overleggen met de arts wat betreft je voedingspatroon en wellicht in het bijzonder de inname van eiwitten.


Bronnen

  1. Tomé D, Boss C. Dietary protein and nitrogen utilization. J Nutr. 2000;130:1868S-1873S.
  2. Brenner BM, Lawler EV, Mackenzie HS. The hyperfiltration theory: a paradigm shift in nephrology. Kidney Int. 1996;49:1774-7.
  3. Einstein J, Roberts SB, Dallal G, Saltzman E. High-protein weight-loss diets: are they safe and do they work? A review of the experimental and epidemiologic data. Nutr Rev. 2002;60(7):189-200.
  4. Martin WF, Armstrong LE, Rodriguez NR. Dietary protein intake and renal function. Nutr Metab. 2005;2:25.
  5. Brinkworth GD, Buckley JD, Noakes M, Clifton PM. Renal functioning following long-term weight loss in individuals with abdominal obesity on a very-low-carbohydrate diet vs. high-carbohydrate diet. J Am Diet Assoc. 2010;110:633-638.
  6. Skov AR, Toubro S, Bulow J, Krabbe K, Parving HH, Astrup A. Changes in renal functioning during weight loss induced by high vs. low-protein low-fat diets in overweight subjects. Int J Obes Relat Metab Disord. 1999;23(11):1170-1177.
  7. Lowery LM, Devia L. Dietary protein safety and resistance exercise: what do we really know? J Int Soc Sports Nutr. 2009;6:3.
  8. Poortsmans JR, Dellalieux O. Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sport Nur Exerc Metab. 2000;10:28-38.
  9. Manz F, Remer T, Decher-Spliethoff E, Höhler M, Kersting M, Lausen B. Effects of high protein intake on renal acid excretion in bodybuilders. Z Ernahrungswiss 1995;34(1):10-15.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.