Drie tips voor mentale progressie

Mentale progressie is binnen je Personal Body Plan net zo belangrijk als progressie bij je training of voeding. Het zorgt ervoor dat je inziet hoe ver je al bent gekomen, dat niets perfect gaat en dat het niet de vraag is óf je gaat terugvallen, maar wanneer je terugvalt. In deze blog geeft Personal Body Coach Myrthe van Gestel je drie handvatten hoe je met tegenslagen om kunt gaan en hoe je mentale progressie kunt boeken.

1. Blijf mild naar jezelf toe

Dit houdt in dat je aardig voor jezelf blijft, ook wanneer je plan even mislukt. Ik merk bij mijzelf en mijn deelnemers vaak hoe makkelijk het is om boos op jezelf te worden of gefrustreerd te raken als het trainen niet lukt, de groene balkjes niet gehaald worden of er geen progressie is geboekt.

Wat hierbij kan helpen is schrijven: wat is er allemaal wél goed gegaan? Hoe ver ben je al gekomen? Vervang de negatieve gedachtes met positieve ervaringen! Door op te schrijven waar je allemaal al stappen in hebt gezet, maak je automatisch progressie.

Hierbij belangrijk is dat je ook accepteert: sommige dagen zijn minder dan anderen. Dat is oké. De volgende dag kun je weer opnieuw beginnen. Hierbij kun je denken aan het alvast inplannen van de volgende dag, zoals je voedingsschema en een tijdslot reserveren in de sportschool. Dit dient gelijk als stok achter de deur voor de volgende dag. En vergeet ook niet lief te zijn voor jezelf: neem een warm bad, lees een goed boek, steek wat kaarsjes aan en ontspan!

2. Besef dat je niet de enige bent

Vaak kunnen we denken dat wanneer we successen behalen, we eindelijk hebben wat anderen al hebben en wanneer we falen, we daarin de enige zijn. Wees trots op wat je al hebt bereikt; kijk terug naar je resultaten of lees nog eens het lijstje dat je hebt gemaakt van je behaalde stappen.

De ene dag zal je grootste prestatie zijn dat je een rondje bent gaan wandelen of hebt gekookt. De andere dag eet je drie zelfbereide maaltijden en ga je omhoog in gewicht in de sportschool. Beide dagen kun je deze prestaties voor jezelf opschrijven en er trots op zijn.

Soms kan het lijken dat andere alleen maar successen behalen, maar dat is natuurlijk niet waar. Iedereen heeft zijn eigen proces met zijn of haar eigen tegenslagen. Door met andere (en natuurlijk je Personal Body Coach) in gesprek te gaan over je mindere momenten kun je tot mooie inzichten komen. Je kunt elkaar dan motiveren en inspireren en misschien ontvang je goede tips die je in jouw eigen Personal Body Plan kunt implementeren.

Wees ‘mindfull’

En nee, dit betekent niet dat je hoeft te gaan mediteren of yoga hoeft te gaan doen. Het betekent alleen dat het weinig zin heeft om emoties aan te vechten of met rede proberen te weerleggen. Het betekent acceptatie van hoe je je voelt. Als je dus geen progressie hebt geboekt, is het volledig oké om je hier gefrustreerd over te voelen. Kleine uitingen hiervan kunnen al helpen, door bijvoorbeeld letterlijk even op te schrijven: ik voel me gefrustreerd en dat is oké. Of door een vriend/vriendin te appen.

Ook ben ik groot fan van het delen van frustratie op Instagram. Wanneer ik dit doe, krijg ik vaak gelijk een hoop reacties van mensen die het herkennen en zelf ook gefrustreerd zijn, of bemoedigende, lieve berichtjes. Beiden helpen mij heel erg om mijn frustratie te accepteren

Tot slot

Mentale progressie houdt ook in dat je aardig naar jezelf toe bent op lange termijn. Het is dus geen excuus om alle doelen overboord te gooien onder het motto Treat yo’self. Je zorgt het beste voor je lichaam door te bewegen en gezond te eten. En het beste voor je psyche door hierin ook mild naar jezelf toe te blijven, en er vrede mee te hebben dat het niet altijd even goed lukt. Streven naar perfectie is immers streven naar falen.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.