3 tips voor een échte lifestyle change

Een afgetraind fysiek, sterker worden in de gym, grip krijgen op je voeding of mentaal een balans vinden. Jij hebt een bepaald doel voor ogen en wilt dat doel heel graag bereiken.

Wellicht heb je al eens geprobeerd dat doel te bereiken. Dat lukte je echter niet, want je viel steeds terug in oude patronen. Je deed dat namelijk op wilskracht en veranderde slechts korte tijd een aantal dingen in je leven. Geen lifestyle switch, maar een resultaat dat je zo snel mogelijk wilde behalen. Wil jij écht een bepaald resultaat behalen en dat ook vast blijven houden? Dan is het belangrijk dat je nieuwe gewoontes gaat vormen.

Je gaat jouw ongewenste gewoontes omvormen tot nieuwe, gewenste gewoontes. Toch is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat, ongewenste gewoontes omvormen tot gewenste gewoontes?

1. Gebruik een huidige gewoonte als reminder voor de nieuwe gewoonte

Een gewoonte ontstaat in drie stappen. Ten eerste is er een trigger die leidt tot bepaald gedrag, zoals een stoplicht dat op groen springt. Vervolgens is er een routine die zorgt voor het gedrag zelf. In dit geval door dat stoplicht rijden. Ten slotte is er een beloning die je krijgt door dat gedrag uit te voeren.

In dit geval is dat dichter bij je eindbestemming komen. Die eerste stap voor het ontstaan van een gewoonte, de trigger, is essentieel bij het vormen van een nieuwe gewoonte. Een nieuwe gewoonte kun je koppelen aan een bestaande trigger. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om te beginnen met je nieuwe gewoonte. Je verweeft je nieuwe gewoonte dan namelijk in iets dat je al doet. Je hoeft niet opnieuw gemotiveerd te worden en je hoeft er niet steeds weer aan herinnert te worden.

Verbind je nieuwe gewoonte dus aan iets dat jij al dagelijks doet. Leg jij iedere avond voor je gaat slapen alvast je kleding klaar voor de volgende dag? Leg dan ook alvast je sportkleding klaar zodat je voor of na je werk meteen de sportschool in kan. Belangrijk is dat je jouw nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte die je nooit vergeet en standaard doet.

2. Maak de eerste stap naar de nieuwe gewoonte super eenvoudig

Wil jij jouw levensstijl écht veranderen? Dan is het belangrijk dat je gewoontes gaat vormen die jij structureel, meerdere keren per week, uitvoert. Daarom is het heel belangrijk om heel klein en super eenvoudig te beginnen.

Je moet het eigenlijk zo gemakkelijk maken dat je er geen nee tegen kunt zeggen. Dan zal je eerder geneigd zijn het gedrag uit te gaan voeren én vast te houden. Heb je de eerste, kleine stap gezet en zit dit in jouw systeem? Dan kun je het niveau wat verhogen en nog een stap maken. Train jij op dit moment niet? Begin dan niet gelijk met vier keer in de week trainen. Start met één of twee keer in de week, zodat die drempel om te gaan niet snel te hoog wordt. Door kleine stapjes te zetten zal jij eerder een gewoonte vormen en dit gedrag vol blijven houden.

3. Geniet van het proces

Je zult bepaald gedrag blijven vertonen als jij je er goed door voelt. Vind jij een ijsje lekker? Dan zal je vaker een ijsje eten. Het is dus belangrijk om te zorgen dat jij een goed gevoel hebt nadat jij jouw gewenste gedrag hebt uitgevoerd. Beloon jezelf daarom iedere keer dat jij dit gedrag vertoont.

Dit betekent niet dat je jezelf altijd moet belonen met een ijsje. Je kunt jezelf namelijk ook belonen door tegen jezelf te zeggen dat je het goed hebt gedaan, dat het een goede training was of dat je weer mooie progressie hebt gemaakt. Geef jezelf credits voor je nieuwe gedrag en wees trots dat je weer een stap hebt gezet richting jouw gewenste resultaat.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.