Waarom detoxen complete onzin is

Op zoek naar wondermiddelen om af te slanken of om ‘gezond’ te worden, is detoxen ongetwijfeld eens op je pad gekomen. En hopelijk heb je de tegenwoordigheid van geest gehad om hier niet aan te beginnen, maar voor degenen die er over twijfelen of een detox aanlokkelijk vinden, hebben wij een dringend advies: doe het niet.

Wat is detoxen eigenlijk?

Detox is de korte versie van detoxificatie, dat ontgiften betekent. Volgens de meeste promotors van detoxen zit het menselijk lichaam vol met afval- en gifstoffen die tijdens een detoxkuur als donderslag bij heldere hemel ongedaan gemaakt kunnen worden zodat je je weer energiek en herboren voelt. Het enige wat je daar voor hoeft te doen is een kuur van een zeker aantal dagen volgen waarin je speciale, vaak vloeibare, voeding tot je neemt, eventueel aangevuld met speciale supplementen, massages en soms darmspoelingen.

Tegelijk met al die afval- en gifstoffen, verdwijnen ook de overtollige kilo’s lichaamsvet als sneeuw voor de zon. Het klinkt als een wonderformule.

Maar het is in korte tijd heel weinig eten (en drinken) waardoor je snel afslankt en heel veel hoofdpijn krijgt (maar dat is zogenaamd goed) waardoor het net lijkt alsof er iets gebeurt dat goed voor je is, maar het is een minicrashdieet en je hebt er niets aan.

Detoxen is big business

Detoxen bevat alle ingrediënten voor een knap staaltje ondernemerschap [01] [02]. Want wat is het toch fijn om iets anders dan onszelf (gif- en afvalstoffen) de schuld te geven van problemen en tegelijk op zoek te gaan naar een magische wonderpil (de detoxkuur) die alle problemen tegelijk en snel oplost.

Maar het werkt toch?

Denk je nou echt dat je slimmer bent dan je eigen lichaam? Dat wij ons lichaam met speciale sapkuurtjes op miraculeuze wijze kunnen ontdoen van afval- en gifstoffen. Get real! We zijn van nature uitgerust met wonderbaarlijke reiningsorganen zoals onze lever, huid, darmen en nieren.

Zij zorgen ervoor dat alles wat niet van nut is voor het lichaam om te overleven of als gevaar wordt aanschouwd, netjes wordt uitgescheiden. In principe is het beste ontgiftingsmechanisme het lichaam zelf, hoewel daadwerkelijke ophoping van gifstoffen nauwelijks voorkomt. Vooral ook omdat de dosis het vergif maakt.

Er zijn geen gecontroleerde onderzoeken waarmee wordt bevestigd dat sapkuren het lichaam ontdoen van zogenaamde toxische stoffen.

Detoxen bestaat dus niet.

Wat zegt de wetenschap?

De term detox wordt te pas en te onpas gebruikt, terwijl de term in de traditionele geneeskunde alleen wordt gebruikt tijdens het proces waarin wordt geprobeerd om drugs- en/of alcoholverslaafden via een detoxkuur van drugs en/of alcoholverslaving af te helpen [03].

De alternatieve detox, die met sapjes en supplementen en darmspoelingen, bestaat dus eigenlijk niet.

Wat heb ik aan een detox?

Niets. Maar dat vertelden we je al een paar alinea’s geleden.

Het is oude wijn in nieuwe zakken. Detoxen is een calorietekort in een ander jasje. Ja, mensen verliezen veel lichaamsgewicht (een groot deel is vocht) omdat ze op een dag simpelweg zo weinig calorieën binnen krijgen dat ze lichaamsgewicht verliezen. Dat ligt niet aan het detoxen, maar aan de energiebalans.

Detoxen is een marketingterm. Wetenschappelijk gezien is er niets van waar. Het is een zogenaamde wonderpil om snel van een probleem af proberen te komen, dat zogenaamd wordt veroorzaakt door iets buiten onszelf.

Wees verstandig

Detoxen is in het beste geval zonde van je geld, maar kan ook nadelige gevolgen voor buiten je portemonnee hebben. Je bent niet slimmer dan je lichaam en dat zul je nooit worden. Je lichaam bezit van nature wonderbaarlijke reinigingsorganen die ervoor zorgen dat je schoon van binnen blijft. Als je een lever, een huid, nieren en darmen hebt zit je wel goed.

Ja, je moet doen waar je je goed bij voelt, maar denk de volgende keer alsjeblieft goed na als je op het punt staat om je 10 dagen lang verrot te detoxen.

Je hebt geen detox nodig. Werk eerst maar eens aan je mindset.


Bronnen

  • [1] Cohen M. ‘Detox’: science or sales pitch. Aust Fam Phys 2007;36:1009-10.Medline Web of Science
  • [2] Dixon B. ‘Detox’, a mass delusion. Lancet Infect Dis 2005;5:261. CrossRef Medline Web of Science
  • [3] McCabe S. Rapid detox: understanding new treatment approaches for the addicted patient. Perspect Psychiatr Care 2000;36:113-20.Medline Web of Science

#ITTAKESCHANGETOMAKECHANGE

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe vanaf maandag mee en
behaal ook resultaat.

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.