De fitte A tot Z party guide van PBP

Een lekker feestje. Iedereen is daar soms wel aan toe. Lekker met een drankje (of twee) in je hand losgaan op de beats van de dj. Gelukkig is er één ding wat jij wel zelf in de hand hebt en dat is jouw voorbereiding!

Om jou te helpen optimaal te genieten van een feest, zonder dat jouw resultaat óók naar de klote gaat, hebben wij deze guide voor jou samengesteld!

Alcohol & bier

Genieten van een biertje, wijntje of mixdrankje op zijn tijd gaan wij jou absoluut niet verbieden. Echter bevat alcohol ook flink wat calorieën, 7 kcal per gram. 1 biertje bevat al snel 80 kcal, 1 gin tonic 120 kcal en 1 glas zoete witte wijn 170 kcal. Ai! Misschien toch iets om rekening mee te houden? Wissel alcoholische versnaperingen af met (light) frisdrank, water of voor de wijnliefhebbers onder ons, ga voor droge witte wijn (80 kcal per glas). Of kies voor spa rood en wodka (60 kcal)!

Consistentie is de sleutel tot succes

Ons motto is dat consistentie de sleutel tot succes is. Geen dieet of een keurslijf, maar een levensstijl die jij op de lange termijn kan en wil volhouden. Geen verplichtingen, wel bewustzijn creëren betreft jouw keuzes.

Dansen geldt als actief herstel

Maak mooi gebruik van een feest door lekker te dansen, dan heb je meteen jouw vorm van actief herstel binnen. En dansen als cardio, zo vervelend is dat niet toch? Wellicht kan je meteen wat moves uit de sportschool gebruiken om voor de neus van die hunk of babe even jouw squat techniek te demonstreren. Disclaimer: Personal Body Plan is niet verantwoordelijk voor opgelopen blauwtjes.

Eiwitten zijn ook belangrijk

Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Op een feest zelf is het niet altijd mogelijk genoeg eiwitten te eten. Je zou er dus voor kunnen kiezen jouw maaltijden hoog in eiwitten te houden en naderhand nog een eiwitrijke snack nemen, zoals Hüttenkäse of kwark. Wil je gegarandeerd zijn van voldoende eiwitten, kies dan voor bijvoorbeeld kipspiesjes of smokkel een eiwitreep mee naar binnen.

Fruit & groente

Op de meeste feesten of festivals ben je niet langer beperkt tot enkel een snelle vette hap, maar kan je ook steeds vaker fruithapjes, sapjes en salades kopen. Dit kan een goede manier zijn om jouw micronutriënten (zoals vezels en mineralen) binnen te krijgen en om jouw trek te stillen zonder meteen voor een grote calorierijke snack te gaan.

Houd je vochtbalans in de gaten

Drink voldoende water! Zeker wanneer je aan het dansen bent, de temperaturen oplopen en er al dan niet alcoholische versnaperingen in het spel zijn is het belangrijk genoeg vocht binnen te krijgen. Je zou één glas water per uur kunnen hanteren. Meer is namelijk niet altijd beter. Er zijn situaties bekend van water vergiftiging door combinaties van diverse factoren, en hoogstwaarschijnlijk zit je er niet op te wachten om jouw feestje in het water te laten vallen.

Instagram for dummies

Even een partypic uploaden moet kunnen, alleen continu je Instagramfeed doorscrollen is niet zo gezellig voor je vrienden. Focus je aandacht op het huidige moment!

Je doel voor ogen, of nu even niet?

Jij hebt zelf in de hand welke keuzes jij wel of niet maakt, ook op een feest of festival. Wil je compleet naar de klote, met mate genieten of je juist strak aan jouw plan houden? It’s up to you.

Koolhydraten plannen

Op een feestje hoef jij je geen zorgen te maken over een gebrek aan koolhydraten. En dat is prima, want met een dagje dansen in de zon kan je die prima gebruiken! Je kan ervoor kiezen om jouw koolhydraten zoveel mogelijk te sparen of juist ervoor kiezen om met een goede bodem naar het feest te gaan. Zeker als je weet dat je de rest van de dag niet zoveel gaat eten. Wil je een kleine koolhydraatrijke snack? Kies dan voor een banaan!

Levensstijl

Ja, dat klopt! Het is een levensstijl, dus fitter worden, fitter zijn en feesten hoeven elkaar absoluut niet tegen te werken. Uiteindelijk wordt jouw resultaat niet bepaald door een dag meer of minder, maar het stukje bewustwording welke keuzes jij maakt en wil maken kan hier wel een onderdeel van zijn.

Mealpreppen voor onderweg

Feesten of festivals die vlak in de buurt zijn, wie houdt daar nou niet van? Ben je echter wél even onderweg met het OV of eigen vervoer, dan kan dit een mooie gelegenheid zijn om zelf wat maaltijden te nuttigen onderweg. Zo heb je nog even rustig de tijd om bijvoorbeeld een eiwitrijke maaltijd te nuttigen of nog een frisse maaltijdsalade te eten voordat jij je in het feest stort.

Nutella

Wafels of pannenkoeken met Nutella, ja lekker! Alleen niet de meest caloriearme snack. Ook hiervoor geldt dat portiecontrole (zie P) wel eens goed van pas zou komen.

Ontbijten

Of het ontbijt het belangrijkste moment van de dag is, dat ligt maar net aan jouw voorkeuren. Het kan echter wel een idee zijn om na te denken over welk ontbijt jij het liefst neemt en wat het beste past bij jouw doelen.

Pizza, patat en portiecontrole

In onze optiek bestaan er geen ‘goede’ en ‘slechte’ producten, dus wil jij van deze producten genieten, doe dat dan vooral. Echter kan je er wél voor kiezen de calorieën enigszins binnen de perken te houden: bestel bijvoorbeeld een pizzapunt, of deel die pizza of dat patatje met een vriend. Wel de smaak, maar de helft minder aan calorieën (mits jullie in een gelijk tempo eten dan 😉 ).

Quadriceps

Jawel, feesten zijn hét moment om eens te testen hoe sterk jouw bovenbenen zijn na alle PBP trainingen. Want op de bril van een Dixi toilet zitten? Dat kun je in de meeste gevallen beter niet doen.

Rust is ook belangrijk

Neem af en toe even de tijd om lekker te relaxen en bij te komen. Neem af en toe een break, om bijvoorbeeld meteen jouw vochtbalans bij te vullen of een kleine snack te eten.

Slaap je wel voldoende?

Een feest gaat je meestal niet in de koude kleren zitten! Zorg voor genoeg (7-9 uur) slaap voor (en het liefst natuurlijk ook na) om lichamelijk weer bij te komen. Slaap is een essentiële factor voor herstel, zeker wanneer je lekker bezig bent met jouw trainingen. Het zou zonde zijn om een paar dagen te missen omdat je lamlendig nog aan het bijkomen bent!

Trainen, doe wat werkt voor jou

Je kan ervoor kiezen om nog te trainen voordat je naar een feest gaat en/of de dag erna weer in de gym te staan. Houd echter wel goed jouw herstel en de signalen van je lichaam in de gaten. Ben je echt te moe of te beroerd om te trainen, dan kan het wellicht verstandig zijn wat meer rust te pakken en jouw training een later moment in te halen.

Uniek

Wij geloven in een persoonlijke benadering gericht op de lange termijn. Daarom geloven wij niet in verboden producten of het ontzeggen van sociale gelegenheden, maar vooral in het creëren van een unieke aanpak die werkt voor jou (zie ook ‘Levensstijl’).

Vetten in combinatie met alcohol

Ben je van plan op een feest alcohol te gaan drinken? Houd dan je vetinname vooraf zo laag mogelijk. De vetopslag wordt namelijk tijdelijk gestimuleerd door alcohol. Alcohol wordt in dat geval makkelijk omgezet naar vet. Er is echter wel een positieve energiebalans nodig om op lange termijn tot een verhoogde totale vetopslag te zorgen. Zodra het alcohol uit het bloed is zal het vetmetabolisme namelijk een inhaalslag maken om in balans te blijven. Ben je niet van plan alcohol te drinken? Dan kan jij gewoon jouw gewone vet inname hanteren, hoewel het wellicht een idee kan zijn wat vetten te ‘sparen’.

Waterijsjes zijn awesome

Need to say more? Laag in calorieën en toch wel de ultieme festivalsnack!

X

Tsja, deze laten we even leeg. Daar gaan we geen advies over geven.

Yoghurt

Op zoek naar een frisse zomerse snack? Tegenwoordig kan je steeds vaker (frozen) yoghurt met vers fruit als snack halen. Lekker en in vergelijking met hartige snacks als een kapsalon of patatje een stuk macro vriendelijker.

Zo snel mogelijk de draad weer oppakken

Toch een flinke uitspatting gehad met alcohol en voeding? Geen ramp, dat kan gebeuren! Pak de volgende dag gewoon de draad weer op.

En vergeet vooral niet te genieten! Veel plezier deze zomer!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.