Hoe krijg je zichtbare buikspieren?

Iedereen heeft buikspieren maar niet iedereen heeft zichtbare buikspieren. De reden is dat de meeste mensen een laag vet over die buikspieren hebben. En dat komt weer door structureel meer te eten dan je verbruikt. Dus om zichtbare buikspieren te krijgen, moet je dáár wat aan doen.

Geen tijd om verder te lezen? Luister dan de Personal Body Podcast over dit onderwerp!

Doe wat werkt voor jou

Niemand zegt je dat je een zichtbaar six- of eightpack moet creëren. Dat moet je zelf weten en bepalen. Niet iemand anders. Het is geen standaard en het is ook geen vereiste. Maar het is wel voor iedereen mogelijk en als je zichtbare buikspieren wil creëren, helpen we je graag.

Abs are helemaal niet made in the kitchen

Heb je, in plaats van het klakkeloos na te roepen, wel eens nagedacht over de uitspraak abs are made in the kitchen? Het zou namelijk heel fijn zijn als je zichtbare buikspieren krijgt door in de keuken te gaan staan. En ja, we weten heus wel dat er mee wordt bedoeld dat voeding voor een groot deel je gewichtsverlies bepaalt, maar ook dát is aardig kort door de bocht.

Het klopt dat je aankomt als je structureel meer energie tot je neemt (door te eten) dan dat je verbruikt (door bijvoorbeeld te bewegen). Het klinkt enorm simpel en dat is het ook.

Andersom geredeneerd betekent dit ook dat je afslankt als je structureel minder energie tot je neemt (door minder te eten) dan dat je verbruikt (door bijvoorbeeld te bewegen).

Maar het kan wel simpel klinken, het daadwerkelijk doen en volhouden om je doel te bereiken heeft dan niet zoveel meer met voeding te maken. Dat is dan vooral gedragsverandering. En werken aan je mindset. En flexibiliteit en controle hanteren.

Er moet een geheim zijn

Er was een tijd dat je via Tell Sell een band kon kopen die je om je middel deed en je kleine stroomstootjes gaf. Zogenaamd spande je dan de hele tijd je buikspieren aan zodat je een zichtbaar sixpack zou krijgen. Nu lachen we er misschien om, maar dit soort geheimen worden aan de lopende band op de markt gebracht. Allemaal met de gedachte dat er een snelle oplossing moet zijn op het gebied van training, terwijl het probleem (een hoog vetpercentage door structureel meer eten dan te verbruiken) een gedragsverandering vereist.

Nee, er is dus geen geheim. De stroomstootband helpt niet. Zalfjes helpen niet. Vet bevriezen helpt niet. En het buikspierkwartier helpt ook niet.

Buikspieroefeningen

Het doen van een oneindig aantal crunches, sit-ups gaat er op vrijwel geen enkele manier voor zorgen dat die speklaag gaat verdwijnen. Ditzelfde geldt ook alle zogenaamde ‘buikspierapparaten’ en varianten daarop.

Bovendien is het vanuit blessuregevoeligheid ook nog belangrijk om crunches en sit-ups kritisch te bekijken. De bolle houding waarin deze oefeningen worden uitgevoerd zorgt voor een enorme druk op het zwakste gedeelte van de rug. Het zijn niet de meest verstandige keuzes.

Vet omzetten in spieren

Even tussendoor: dit is fysiologisch niet mogelijk, dus laten we daar niet teveel aandacht op vestigen. Wat je wilt is vet verbranden en spieren laten groeien, met focus op het eerste en aandacht voor het tweede. Vet omzetten in spieren is even slecht mogelijk als lood omsmelten in goud.

Wat je wel kunt doen

Nu je weet dat iedereen, dus jij ook, buikspieren heeft en dat je je niet moet focussen op blessureveroorzakende oefeningen in de gym maar op gedragsverandering (en dat je vet niet om kunt zetten in spier), kunnen we dat stapsgewijs aan je laten zien.

Verlaag je vetpercentage

De energiebalans is leidend. Zorg er voor dat je meer energie verbruikt dan je aan energie binnenkrijgt. Je voedingspatroon aanpassen (minder eten) is efficiënter dan meer bewegen (en meer verbruiken).

Dit betekent trouwens niet dat je nu op rantsoen moet en een crashdieet moet gaan volgen. Verlaag stap voor stap je inname op basis van je progressie en wat je fijn vindt. Je zou je inname kunnen monitoren met een calorietracker.

Je kunt ook je energieverbruik verhogen door bijvoorbeeld meer te wandelen, zwemmen, fietsen en hardlopen. Besef wel dat dat energieverbruik verhogen meer tijd en inspanning vergt.

Doe aan krachttraining

Krachttraining zet je niet in als middel om af te slanken, maar als manier om je lichaam te shapen. Je spieren geven vorm aan je lichaam en hier kun je invloed op uitoefenen door ze te trainen. Maar wel op de juiste manier.

Hou het vol

De basis op weg naar zichtbare buikspieren is dus het verlagen van je inname en tegelijk krachttraining doen om je lichaam te shapen. Terwijl je je inname verlaagt, is het belangrijk om te kijken naar de invulling van je voedingspatroon. Natuurlijk moet je vooral doen wat werkt voor jou. Maar we zullen je nooit aanraden om niet meer te kijken naar de invulling van je voedingspatroon. Zorg er voor dat dit patroon de juiste verhouding tussen macro- en micronutriënten heeft en tegelijk een patroon is dat je op een lange termijn kunt volhouden.

De frequentie, volume en intensiteit zijn variabelen die een grote invloed hebben op het uiteindelijke persoonlijke trainingsschema. Daarnaast zijn niveau en belastbaarheid factoren die meespelen in het samenstellen van dat schema. Zorg er daarom voor dat een expert je trainingsschema maakt en rekening houdt met je persoonlijke voorkeuren, je voeding en herstel.

Wanneer ga je je buikspieren zien?

Trek er gerust minimaal 6 maanden voor uit en laat een team van experts je persoonlijke plan samenstellen. Zoek om dat plan te ondersteunen een gecertificeerde coach en ja, dat klinkt precies als Personal Body Plan.

Een resultaat behalen is één, maar het volhouden en er mee omgaan is twee (en drie, trouwens). Dat heeft dus veel meer te maken met gedrag dan met training of voeding.

Dit is dus ook precies de reden waarom wij bij Personal Body Plan ons focussen op duurzame gedragsverandering. We maken je bewust van je ongewenste gewoontes en helpen jou stap voor stap gewenste gewoontes aan te leren.

Een sixpack is simpel

Je buikspieren zichtbaar maken is in principe dus vrij simpel, maar je moet je afvragen of dat je ultieme doel is. En of je het vol kunt houden, als dat je doel is. En of je weet hoe je dat doel gaat bereiken.

Als je het wil bereiken is het belangrijkste om te onthouden dat het een langetermijnproces is, wat je gaat volhouden door te accepteren dat de energiebalans leidend is en dat je je lichaam vormt met krachttraining.

En daar kunnen wij je dus prima mee helpen. Met een voedingsschema, een trainingsschema, gedragslessen en een coach.

Fit in 2021!
Word nu lid vanaf slechts 14,99 per maand (tot 37% korting!)

Sportschool dicht? Geen probleem. Start met PBP@Home of PBP@Park en wissel, indien je dat wilt, kosteloos naar PBP@Gym zodra de sportscholen weer open zijn.

Je kunt aankomende maandag al starten of kies een latere startdatum. Let op: dit is een tijdelijk aanbod en alleen geldig zolang er nog plek is. Vol=Vol.

Word nu lid

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.