BBQ Tips & Tricks

Het is eindelijk weer een beetje zomer. Tijd om die barbecue af te stoffen. Maar heb jij ook altijd al een stokbrood in je holle kies zitten voordat het vlees gaar is? En die ijskoude biertjes drink je ook als limonade? Een barbecue kan snel oplopen tot een caloriefestijn.⁣⁠ Hoe maak je een balans tussen genieten en toch op je voeding letten? Om jou hiermee te helpen, hebben wij een aantal tips & tricks op een rijtje gezet waardoor jij gewoon lekker kunt genieten zonder dat je tonnetje rond naar huis waggelt vanavond!

1. BBQ tip 1

Als jij in de avond een barbecue hebt gepland, kun je hier rekening mee houden gedurende de dag. Dit doe je simpelweg door volume te creëren in je maaltijden. Met het creëren van volume wordt bedoeld dat je een grote maaltijd maakt met een lage calorische inname. Grote maaltijden die relatief weinig calorieën bevatten, maar wel veel eiwitten en vezels kunnen je helpen om een gevoel van verzadiging te creëren. Denk hierbij aan salades met veel groenten en een basis van bijvoorbeeld kip, tonijn, hüttenkäse of tofu. Dit kan je helpen om een hongergevoel tegen te gaan. Uiteraard is het een keuze om er rekening mee te houden gedurende de dag zodat je in de avond wat vrijer bent in je keuze.

2. Stokbrood met kruidenboter of aioli

Voordat de kolen warm zijn, genieten we het liefst van een stokbrood met een dikke laag kruidenboter of aioli. Heel erg lekker, maar een onschuldig stukje stokbrood met 10 gram kruidenboter bevat al snel 150 kcal (!). Nu je dit leest, besef jij je wellicht dat je al voor zo’n 20.000 kcal aan stokbrood met kruidenboter hebt gegeten, maar dat geeft niet. Stokbrood met kruidenboter oordelen wij niet als een ‘goed’ of ‘slecht’ product, maar wel als een calorierijke combinatie die je beter kunt vermijden als vetverbranding jouw doel is.

3. Kies voor magere vlees- of vissoorten

Een hamburger bevat per 100 gram zo’n 250 kcal, waar 100 gram kip zo’n 110 kcal bevat. Dit verschil komt vooral door het lage vetgehalte van kip ten opzichte van de hamburger. Kies voor magere vlees en vissoorten zoals kip, biefstuk, witte vis en schaal en schelpdieren. Op deze manier krijg je een portie eiwitten binnen en hou je de hoeveelheid calorieën beperkt.

4. Vergeet de groenten niet

Door groenten toe te voegen aan de barbecue krijg je enerzijds vezels, vitaminen en mineralen en anderzijds creëer je ook volume in je maaltijden. Je krijgt op deze manier veel voeding binnen en weinig kcal, wat zorgt voor een verzadiging met een lage calorische inname. Neem gerust extra groenten 😉

5. Eet totdat je voor 80% vol zit

Deze regel is overal toepasbaar, ook bij een barbecue. Zodra je merkt dat je voor 80% vol zit, dan ben je klaar. Als er nog van alles op je bord of op tafel staat dan bedek je dat met je servet zodat je niet in de verleiding komt om toch door te eten. Een andere manier om dit voor elkaar te krijgen is jezelf de volgende vraag te stellen: Is deze hap even lekker als de eerste hap? Als dat niet meer het geval is, dan is de kans groot dat je eet om het eten. Tijd om te stoppen dus.

6. Let op de sauzen

Sauzen op basis van vet of room leveren snel veel calorieën. Denk hierbij aan (kruiden)boter, aioli of mayonaise. Natuurlijk is een sausje wel zo fijn om te gebruiken bij een droog stukje vlees van een vriend die niet zo goed kan barbecueën. Ketchup bevat bijvoorbeeld zo’n 100 kcal per 100 gram, waar kruidenboter zo’n 650 kcal bevat per 100 gram. Natuurlijk kun je prima een portie met kruidenboter nemen, maar zoals bij veel calorierijke producten geldt: let op de portiegrootte om het aantal kcal beperkt te houden.

7. Drank

Een biertje ‘hoort’ bij barbecueën en zo’n vriendelijk flesje bevat zo’n 130 kcal. Wanneer jij nog zo’n 700 kcal over hebt voor jouw dag totaal en je drinkt drie á vier biertjes blijft er weinig van je caloriebudget over om te eten. Het is in die zin zonde om je kcal te drinken. Denk vooral aan water of light frisdranken om de dorst te lessen. Zo blijft er ook meer over om te eten (yes!).

8. Het toetje

Zit je net propvol is er ook nog een toetje, waar jij uiteraard ruimte voor hebt. Vaak levert dit meer kcal dan de rest van de voedingsmiddelen bij elkaar. Bedenk dus hierbij ook van te voren wat je plan is. En hou je hieraan. Als toetje kan vers fruit erg lekker zijn of gewoon een espresso of cappuccino.

9. Geniet!

Wij hopen dat je met deze tips een balans kunt vinden tussen genieten en je plan voortzetten. Genieten is erg subjectief. Waar de één heel erg geniet van zes hamburgers met een pot mayonaise, geniet de ander van een salade met enorm veel groenten. Wij vinden het enorm belangrijk dat je niet onnodig gaat stressen om je voeding, terwijl een barbecue juist ontspannend en gezellig hoort te zijn. Mocht je nou een keer wat meer gegeten hebben dan gepland, dit kan gebeuren. Er bestaat geen perfectie op het gebied van je lifestyle veranderen. Pak gewoon de draad hierna weer op. De sleutel tot het bereiken van je doelen en jouw gewenste resultaat is en blijft uiteindelijk consistentie!

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.