Aspartaam is levensgevaarlijk!

“Drink jij light? Daar zitten allemaal dodelijke stoffen in joh, gek!”. Grote kans dat iemand je wel eens op deze manier angst heeft proberen in te boezemen terwijl jij braaf je light drankje wegslurpte met een rietje. Aspartaam is een stof die nogal wat stof heeft doen opwaaien op het internet. We gaan fabels van feiten scheiden en geven antwoord op de vraag of aspartaam echt gevaarlijk is. Kortom, pak er maar vast een lekker verkoelend drankje bij.

Het recept voor angst

Het is erg jammer om te lezen dat er angst kan zijn voor een voedingsmiddel of een specifieke stof in een voedingsmiddel. Jezelf laten leiden door angst is geen verrijking van je leven. Integendeel; het beperkt je vrijheid, zeker wanneer het een ongegronde angst is. Aspartaam is dus een voorbeeld van een stof waarbij mensen angst ervaren. Deze angst wordt via verschillende websites en personen verspreid. Is deze bangmakerij terecht? Wetenschappelijk onderzoek kan hierbij uitkomst bieden. Zonder partijdigheid kan onderzoek uitsluitsel geven of een stof gevaarlijk is, of niet. Laat aspartaam nou net een veelvuldig bestudeerd onderwerp zijn in wetenschappelijk onderzoek.

Aspartaamilicious

Pak de volgende woorden, in willekeurige volgorde.

  • Vergif
  • Chemisch
  • Toxisch
  • E-nummer
  • Voedingsmiddel naar keuze

Bereidingswijze:

  1. Meng de woorden samen met een vleugje persoonlijke mening
  2. Voeg een ernstige ziekte toe om het extra smeuïg te maken
  3. Serveer het gerecht met wat extra angst
  4. Eet smakelijk!

Het nocebo effect

Met het bovenstaande recept kun je gegarandeerd iemand overtuigen van je persoonlijke mening. Een overtuiging die je graag wilt delen. Je wilt immers iemand anders behoeden voor gevaar, toch? Afgezien van het feit of er überhaupt sprake van een gevaar is, zal deze methode wel de juiste uitwerking hebben? Angst is een slechte raadgever. In sommige gevallen zo slecht, dat er een nocebo effect ontstaat. Zelfs wanneer er feitelijk geen gevaar is, kan iemand door angst wel klachten ervaren[1,2]. Gelukkig zijn we niet afhankelijk van de mening van personen en kunnen we aan de hand van onderzoek bekijken of er daadwerkelijk een gevaar is waar we bang voor moeten zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Er bestaan verschillende soorten onderzoek. Grofweg is er het onderscheid in onderzoeken waarbij geobserveerd wordt en onderzoeken waarbij geëxperimenteerd wordt. Wanneer er uitspraken worden gedaan zoals “stof X veroorzaakt Y” of “er is geen verband tussen stof A en B”, dan moet er voldoende en juist onderzoek zijn gedaan om die beweringen te kunnen onderbouwen. Om te bepalen wat “goed” onderzoek is, kan de piramide van bewijsvoering een handige tool zijn.

Wetenschappelijke piramide
(Bron: Hogeschool van Utrecht. HU onderzoek)

In deze piramide staat aangegeven wat de kwaliteit van het bewijs is. Wat opvalt is dat de mening van een expert onderaan de piramide staat. Even ter herhaling om dit goed te laten bezinken: de mening van een expert staat onderaan de piramide van bewijsvoering. Bovenaan de piramide staat de systematic review met of zonder meta analyse. Een systematic review is een uiteenzetting van meerdere onderzoeken over hetzelfde onderwerp. Een review is afhankelijk van de kwaliteit van de onderzoeken die zijn geïncludeerd. Bij voorkeur is een review geschreven aan de hand van verschillende RCT’s (Randomised Controlled Trials).

Aspartaam

Nu dat helder is kunnen we dus kijken naar de feiten rondom aspartaam. Aspartaam bestaat uit twee aminozuren (fenylalanine en asparaginezuur) en methanol. Deze stoffen komen van nature voor in verschillende soorten producten. Fenylalanine en asparaginezuur komen bijvoorbeeld in grote hoeveelheden voor in melk en kipfilet. Methanol komt vooral voor in fruit(sappen). Aspartaam wordt afgebroken in de dunne darm en kan dus niet als geheel in het bloed terecht komen. Aspartaam staat bekend als voedseladditief E951 en is ongeveer 200 keer zo zoet als tafelsuiker. [3]

Wanneer je op “aspartame” zoekt in Pubmed krijg je 1284 hits. De meeste onderzoeken die gedaan zijn tonen aan dat het gebruik van aspartaam veilig is binnen de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht [3,6]. Dit komt neer op 4-6 liter frisdrank per dag! Er zijn slechts enkele onderzoeken die een negatief effect laten zien. En wanneer deze onderzoeken onder de loep worden genomen blijken ze serieuze fouten te bevatten en kunnen conclusies niet getrokken worden. Aspartaam is onderzocht in uiteenlopende populaties; volwassenen, ouderen, kinderen, diabetici en personen met obesitas. Bij al deze verschillende populaties wordt aspartaam veilig bevonden.

Het is vergif!

Verlies het grote plaatje niet uit het oog. Woorden als “vergif” of “toxisch” worden regelmatig gebruikt als het gaat om aspartaam. Wanneer je maar genoeg van een bepaalde stof toedient, wordt deze vanzelf toxisch. Dat telt net zo goed voor water en vitamines. Stoffen die we doorgaans als “gezond” labelen. Gelukkig sta jij er niet alleen voor. In Europa hebben we de European Food Safety Authority (EFSA) die het grote plaatje schetst en met adviezen komt. De EFSA concludeert dat aspartaam een veilige stof is bij gebruik binnen de ADI [4]. Daarnaast hebben tientallen andere gezondheidsinstanties over de wereld aspartaam geëvalueerd en veilig bevonden [5].

Doe wat werkt voor jou

Bij Personal Body Plan staat het “doe wat werkt voor jou” principe hoog in het vaandel. Een flexibele aanpak die past bij het individu is de reden dat er zoveel mooie resultaten worden behaald. Jij bepaalt zelf welke voedingsmiddelen passen binnen jouw leefstijl en wij zijn er simpelweg om adviezen te geven op basis van objectieve gegevens. We zullen daarom geen aspartaam adviseren omdat het niet een nuttige voedingsstof is. Wij zullen echter aspartaam ook niet afraden omdat het ongezond, toxisch of kankerverwekkend is.

Laat jij je keuze om aspartaamrijke producten te nuttigen afhangen van angst? Of kies je ervoor om naar de grote hoeveelheid onderzoek te kijken en op basis daarvan te beslissen of je aspartaamrijke producten wil nuttigen? Concluderend kijken wij in ieder geval naar de feiten en baseren daar onze bevindingen op. En die feiten zijn overduidelijk. Het gebruik van aspartaam binnen de ADI is veilig.

Conclusie

Angst voor een voedingsmiddel kan leiden tot het nocebo effect. Waarbij deze angst daadwerkelijk wordt bevestigd door klachten. Daarentegen blijkt uit onderzoek dat aspartaam als een veilige stof wordt gezien. Het is dus niet nodig om angst te hebben voor aspartaam of aspartaamrijke producten. Of je deze producten wil nuttigen is een individuele keuze. Een keuze die genomen mag worden op basis van feiten en dus niet op basis van angst. Wij gaan kortom altijd uit van een stabiele basis. Een voedingspatroon met volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, groenten, fruit, zuivel, vlees en vis. Daarnaast heb je de ruimte om voedingsmiddelen te nuttigen die bij jouw persoonlijke leefstijl passen, met of zonder aspartaam. Daarom trekken wij dus nog een blikje light open!


Bronnen

[1] Witthöft M, Rubin GJ. Are media warnings about the adverse health effects of modern life self-fulfilling? An experimental study on idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (IEI-EMF). J Psychosom Res. 2013 Mar;74(3):206-12.
[2] Keller A, Litzelman K, Wisk LE, et al. Does the perception that stress affects health matter? The association with health and mortality.
[3] Magnuson BA, Burdock GA, Doull J, Kroes RM, et al. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727.
[4] EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(12):3496 [263 pp.].
[5] Butchko HH, Stargel WW, Comer CP, et al. Aspartame: review of safety. Regul Toxicol Pharmacol. 2002 Apr;35(2 Pt 2):S1-93.
[6] Tandel KR. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. J Pharmacol Pharmacother. 2011 Oct;2(4):236-43.

Het is tijd om fit te worden voor de zomer!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.