Coach Anne-Tess: Personal Body Plan in het buitenland, hoe pak je dit aan?

Ik ben Anne-Tess, 23 jaar. Naast mijn werk als Personal Body Coach studeer ik nog. Voor mijn studie kreeg ik afgelopen half jaar de mogelijkheid mijn bachelorstage in het buitenland te doen. En niet zomaar ergens, maar in één van mijn favoriete steden: Valencia. Ik ben een enorme voorstander van het aanpakken van elke mogelijkheid om meer van de wereld te zien, dus ik hoefde niet lang na te denken voor ik deze kans met beiden handen aangreep.

Een reis, vakantie of buitenlandse stage kan voor veel mensen vaak echter een excuus zijn om even helemaal niet te sporten en op je voeding te letten. Achteraf wordt de stage of reis vaak als boeman gezien, omdat het daardoor ‘zo ver’ is gekomen. Maar waarom pas beginnen na die backpackreis of buitenlandse stage? Waarom zie je het buitenland als excuus achteraf en niet als reden vooraf om te starten met Personal Body Plan? Wil je na je reis liever extra hard werken om die onopgemerkte (vakantie)kilo’s eraf te werken of wil je die killerbody ook op al je reisfoto’s al zien (en daarna natuurlijk behouden)?

De eerste stap

Daar sta je dan, met 60 kilo aan bagage in de zengende hitte, voor je nieuwe huis voor de aankomende vijf maanden. Een nieuwe omgeving, een nieuw klimaat, een nieuwe taal en nieuwe buren. Er gaan duizend vragen door je hoofd maar de grootste vraag op dat moment is: “Waar ben ik aan begonnen?”. Die vraag verdwijnt uiteraard als sneeuw voor de zon als je nieuwe huurbaas aan komt lopen en vol enthousiasme in het Spaans tegen je begint te praten. Dan is de enige vraag nog: “Hoe vraag ik ook alweer in het Spaans of hij iets langzamer kan praten?!”. Na een half uur ja knikken, lief lachen en het geld overhandigd te hebben, plof je op je nieuwe bed. Stap 1 voltooid, je bent in je nieuwe optrekje beland.

Verandering

De eerste stap is gezet, maar er zullen er nog vele stappen volgen. Reizen of studeren in het buitenland brengt een hele hoop nieuwe uitdagingen met zich mee. Nieuwe huisgenoten, nieuwe supermarkten, nieuwe transportmogelijkheden, nieuwe collega’s en/of vrienden, nieuwe taal en ga zo maar door. Naar mijn mening is er niks leukers dan nieuwe steden ontdekken. Zo kun je alle restaurants uitproberen, heb je een excuus om in elke ijszaak een ijsje te halen (je moet ze allemaal geprobeerd hebben, toch?) en kun je uitzoeken waar ze de lekkerste (speciaal) biertjes op de tap hebben.

Echter, zal je ook elke dag wel ergens tegenaan lopen waar je nog niet over nagedacht had. Zo is de weg vinden soms best lastig als je de taal niet helemaal beheerst of kun je de simpelste dingen in de supermarkt niet vinden, omdat ze het gewoonweg niet eten in het betreffende land. En waar ontmoet je nou het snelst nieuwe mensen om ‘s avonds je biertje mee te drinken of nieuwe musea mee te gaan bekijken? Je wordt in een klap in het diepe gegooid, omdat ALLES om je heen veranderd. Wat mij geholpen heeft? Personal Body Plan!

Een nieuw, maar vertrouwd ritme

Ja echt, Personal Body Plan heeft mij de handvaten gegeven om in een omgeving waar alles anders is, toch zo snel mogelijk weer in een comfortabel ritme te komen. Direct de eerste week van mijn buitenlandse stage ging ik opzoek naar een sportschool. Dit voelde vertrouwd voor mij, want sporten deed ik in Nederland ook. Daarnaast kwam ik hier in contact met like-minded mensen die ook lekker aan het sporten waren. Daarnaast was het uiteraard iedere dag weer een uitdaging om met nieuwe producten je macro’s in te vullen, maar wel een hele leuke uitdaging. Even geen soja vleesvervangers (een van mijn favorieten in NL) of worteltjes als snack, maar opeens een hele verse vis of papaya.

Personal Body Plan diende als richtlijn in mijn speurtocht naar nieuwe producten, nieuwe ijssmaken en nieuwe lokale gerechten. Toch moet ik ook zeggen dat ik blij was na een aantal weken mijn geliefde kwark, ver weg gestopt in het kaas-vak, in de supermarkt te vinden (ze hadden het toch!), maar je snapt het idee. Ten slotte, vond ik het een hele fijne bijkomstigheid dat ik na deze stage niet extra hard moest werken om de eventuele extra bagage (kilo’s ja) eraf te trainen. En wat fysieke doelen betreft hoefde ik naar mijn buitenlandse ervaring niet te refereren als ‘foutje’ of ‘die periode waar ik de touwtjes iets te veel liet vieren’. Ik wilde mijn buitenlandse stage alleen maar zien als iets positiefs: een periode waarin ik niet alleen een onvergetelijke tijd heb gehad, maar daarnaast ook mijn fysiek heb kunnen handhaven en blij kan zijn met elke foto die gemaakt is in die periode!

Waarom niet nu?

Kortom, zie Personal Body Plan niet als oplossing voor het terugwinnen van (van tevoren behaalde) resultaten, maar zie het als een manier om ook in een wat minder gestructureerde periode of in een wat minder bekende omgeving je resultaat te behouden, of zelfs te verbeteren. Je kan er zo creatief mee omgaan als je zelf wilt. Zo ben ik naast een normale gym, waar ik mijn workouts kon doen die ik Nederland ook al deed, ook op zoek gegaan naar andere sporten zoals bijvoorbeeld surfen, crossfit en hiken. Ik wilde actief blijven, kracht behouden maar ook nieuwe dingen proberen en mensen ontmoeten. Hoe kan je dat nou beter doen dan door samen te gaan sporten?

Zie een tijdelijk verblijf in het buitenland tijdens je Personal Body Plan niet als beperking voor buiten de deur eten. Zie je caloriebudget als richtlijn om te bepalen of je die dag nou écht voor de derde keer uit eten moet én nog een ijsje moet halen. Je kunt ook de beslissing maken dat ijsje morgen te halen, omdat je vandaag graag alle nieuwe lokale gerechten van de kaart wilt proberen in het restaurant. Het is een hulp in het maken van bewuste keuzes, niets meer en niets minder dan dat.

Het voorkomt een eventueel schuldgevoel want je weet precies wat je naar binnen hebt gestopt en dat was op dat moment je eigen keuze. En mocht dat schuldgevoel er dan toch zijn, dan is daar je Personal Body Coach. Je Personal Body Coach denkt mee, geeft je af en toe die nodige schop onder je kont als je wel heel veel feestjes en restaurants bezoekt en wat minder prioriteit legt bij het trainen. Daarnaast is een Personal Body Coach heel belangrijk, omdat je er in het buitenland niet altijd van op aan kunt dat je de juiste begeleiding krijgt in de sportschool. Met Personal Body Plan heb jij je Personal Body Coach altijd in je broekzak, zodat je bepaalde vragen kan stellen over je training en die even mee kan kijken met nieuwe oefeningen of technieken.

Personal Body Plan geeft je richting wanneer je omgeving onbekend is. Niet alleen op lange buitenlandse stages of reizen, maar ook op die business trip of korte familievakantie. Dus waarom pas beginnen na de vakantie? Die doelen heb je nu ook al, toch? Zet je leven niet on hold wanneer je naar het buitenland gaat. Ook dit is onderdeel van je levensstijl en past prima bij een fitte levensstijl.

Tips voor het behouden van een fitte levensstijl in het buitenland:

  1. Probeer direct je draai te vinden in je nieuwe omgeving. Vaak is het zo dat hoe langer je wacht met het zoeken naar een nieuwe sportschool, hoe hoger de drempel wordt. Een nieuwe sportschool is daarnaast een hele leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.
  2. Probeer eens iets nieuws! Sporten kan niet alleen in de gym. Het gaat erom dat je actief bezig blijft. Dus, kijk om je heen en misschien kom je wel een sport tegen die je al wilde proberen, maar in Nederland bijvoorbeeld te duur of te ver weg was. Alle opties liggen weer open!
  3. Denk niet teveel in hokjes als het om eten gaat. Ja, eiwitten kun je uit kip en kwark halen, maar er is nog zoveel meer. Probeer alles een keer uit, voer het in en kijk wat het doet met je macro’s of handpalmen. Misschien zijn de voedingswaarden van die lokale producten wel nog een stuk gunstiger dan de kwark uit Nederland.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.