7 tips voor het combineren van moederschap en het bereiken van je doelen

“Ik heb geen tijd” is een uitspraak die iedereen wel eens gebruikt. Het is een vaak gehoord excuus om niet te trainen of om niet op je voeding te hoeven letten. Zeker als iemand net moeder is geworden en je een huishouden met (een) kind(eren) te runnen hebt.

Je hebt geen tijd om te sporten, geen tijd om uitgebreid te koken, geen tijd om aandacht te besteden aan hoe je eruit ziet en hoe fit je bent. Het krijgen van een kind en het runnen van een gezin heeft een onwijs grote impact op je leven. We begrijpen heel goed dat het tijd kost en je daardoor minder tijd hebt voor jezelf. Het is echter niet onmogelijk. Het ligt eraan hoe jij je tijd indeelt en waar jij prioriteit aan geeft.

Stel haalbare doelen

Feit is dat jij moeder bent geworden en je dagen er anders uit zien dan voor de tijd dat je moeder werd. Deze situatie kun je niet veranderen. Je kunt er daarom wel heel erg over in zitten dat je minder tijd voor jezelf hebt, maar dat zal de situatie niet veranderen. Daarom is het belangrijk die situatie te accepteren. Als je dat doet dan weet je ook beter wat je moet doen om jouw gewenste resultaat te behalen.

Het veranderen van je levensstijl gaat nooit zonder slag of stoot en zeker niet altijd in een constant stijgende lijn. Het zal nooit allemaal perfect verlopen. Ook bij de meest succesvolle mensen op de wereld loopt niet alles op rolletjes. Jouw Personal Mommy Plan is een leerproces, een ontdekkingsreis waarin je gaat uitvinden wat voor jou het beste werkt. Om blijvend resultaat te boeken ga je stap voor stap je levensstijl veranderen. Dit gaat misschien niet zo snel, maar geniet van het proces. It’s a way of living!

Om te zorgen dat jij jouw doelen gaat behalen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat die doelen ook haalbaar zijn. Tijdens jouw Personal Mommy Plan ga jij ontdekken wat op dit moment mogelijk is in jouw leven. Dit doe je aan de hand van het volgende stappenplan:

  1. Beschrijf hoe een typische dag er voor jou uitziet.
  2. Identificeer wat werkt in je huidige leven.
  3. Bepaal of er mogelijkheden zijn om nog meer te doen.
  4. Bedenk ideeën voor veranderingen op basis van de mogelijkheden uit stap 3.
  5. Selecteer één tot drie taken waarop je je gaat richten.

Maak een realistisch plan, dat bij jou past

Je kunt simpelweg niet alles. Hoe meer je wilt en hoe meer je moet van jezelf, hoe minder goed je die dingen doet. Zorg daarom dat je de dingen die je doet, goed doet. Zorg ervoor dat je altijd iets kan blijven doen, ook als het allemaal even anders loopt dan gepland. Zo kun je alsnog naar je doel toewerken. Doorloop hiervoor de volgende stappen:

    1. Deel je taken in, op basis van moeilijkheidsgraad. Geef aan of je de taak makkelijk, medium of moeilijk vindt. De makkelijke variant betekent dat het huidige gedrag onderhouden wordt, de medium variant is een iets uitdagendere variant waarbij progressie wordt geboekt en de moeilijke variant is een variant waarbij je nieuwe dingen gaat proberen.
    2. Maak per taak een makkelijke, medium en moeilijke variant.
    3. Stel jezelf aan het begin van de dag de vraag: ‘Hoe sterk voel je je vandaag?’ en beantwoord deze met een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Je voelt je zwak als je jezelf een 1 geeft en hebt het gevoel de wereld aan te kunnen als je jezelf een 10 geeft.
    4. De score die je aangeeft kun je indelen in drie segmenten, namelijk zwak (<5), sterk (5-7) en super (8-10). Aan de hand van dat cijfer kijk je in het schema wat je die dag gaat doen.

We hebben verder nog wat tips en tricks voor je om het moederschap en het behalen van je doelen te combineren.

Tips

  1. Mobiliseer je sociale omgeving
    Betrek je dierbaren in jouw veranderingsproces. Overleg in hoeverre de ander mee wil gaan in jouw voedingspatroon. Stem ook jullie planning op elkaar af, zodat jij tijd hebt om te trainen. Vraag bijvoorbeeld ook of ze jou op iedere trainingsdag even vragen hoe laat je gaat trainen, zodat ze je hierin kunnen stimuleren. Om tijd te besparen kun je ook kiezen voor de trainingslocatie @Home.
  2. Plan je maaltijden
    Plan in het weekend wat voor maaltijden je die week gaat maken en zorg ervoor dat je de ingrediënten in huis hebt. Nu je een gezin hebt kun je maar beter alvast wennen aan het maken van grotere porties eten. Maak je warme maaltijd in meerdere porties, zodat je de andere porties de volgende dag als lunch kunt gebruiken. Of gebruik dit later in de week weer als avondmaaltijd. Dat scheelt een hoop tijd en energie.
  3. De boodschappen
    Slim boodschappen doen scheelt tijd (en geld) en kan je helpen gedurende de week. Koop één keer per week lang houdbare producten als zuivel, rijst, eieren en noten in grotere hoeveelheden. Groenten en fruit bederven sneller dus kun je beter twee of drie keer per week kopen. Als je zorgt dat je voldoende boodschappen in huis hebt die jou dichter bij je doel gaan brengen heb je geen excuus meer dat jij je niet aan je plan kunt houden.
  4. Houd je maaltijden simpel
    Maak het jezelf niet te moeilijk. Zet een bak kwark klaar met een kleine hoeveelheid noten in een zakje en wat fruit of groenten erbij. Neem enkele rijstwafels en een pakje kipfilet vleeswaren mee, eventueel met wat komkommer en/of een bakje hüttenkäse. Rauwe groenten als paprika, tomaat of wortel zijn ook in een korte tijd klaar. Een eiwitshake met een schepje havermout erbij en een appel in de auto is ook bijna altijd wel haalbaar. Simpele producten en een simpele voorbereiding helpen jou om je doel in het oog te houden. Makkelijk, maar effectief.
  5. Ga voorbereid op pad
    Als je niet voorbereid op pad gaat weet je niet wat je gaat eten en heb je minder invloed op jouw maaltijden die dag. Wat tomaten en komkommer in een bakje is zo geregeld, een eitje koken kost je slechts 10 minuten en een pakje gerookte/gebraden kipfilet zit ook zo in je tas. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  6. Verander je fysieke omgeving
    Zorg dat je fysieke omgeving je nieuwe gedrag afdwingt. Het kan zijn dat anderen uit je gezin producten willen eten, die jou niet verder helpen in het bereiken van je gewenste resultaat. Zorg dan dat die producten gescheiden van elkaar staan. Creëer jouw eigen plek in de keuken en in de koelkast waar jij jouw producten bewaard. Als jij je maaltijden gaat bereiden kijk je alleen op die plekken, waardoor je minder snel in de verleiding komt producten te kiezen die jou niet zo snel gaan helpen je gewenste resultaat te behalen.
  7. Plan je trainingen
    Door je trainingen in te plannen creëer je structuur. Bovendien houdt het je scherp om jouw doelen te behalen en biedt het de nodige ontspanning. Zie het als een moment voor jezelf, dat je nodig hebt om vervolgens weer met volle aandacht bij je gezin te kunnen zijn.

De weg naar jouw gewenste resultaat gaat altijd met vallen en opstaan. Boos zijn op jezelf als iets niet lukt of de situatie in jouw ogen niet ideaal is heeft geen zin, want het brengt je geen stap verder. Focus daarom op de dingen die je wel goed doet en beloon jezelf daarvoor. Als je fouten durft te maken, groei je.

Wil je fit worden na je zwangerschap? Bekijk het Personal Mommy Plan. Ben je zwanger en wil jij je voorbereiden op je bevalling én fit blijven? Bekijk het Personal Pregnancy Plan.

Back in shape!

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.