4 redenen waarom je steeds terugvalt in oude gewoontes

Het weer laat misschien nog anders zien, maar de zomer komt er echt aan. Dit jaar wilde je zelfverzekerd je zomeroutfits aan kunnen trekken. Dat heb je jezelf vorige zomer nog voorgenomen. Vanaf nu wil je beter op je voeding gaan letten en regelmatig gaan sporten. Dit houd je een week of twee vol, maar voor je het weet verval je weer in je oude gewoontes. Je wilt de beste versie van jezelf worden, maar je lijkt het niet vol te kunnen houden. Hoe komt het dat het steeds niet lukt?

1. Je blijft in je comfortzone

‘Hoe zal de toekomst eruitzien als ik wel zou doorzetten? Kan ik dan nog wel zo leven zoals ik nu leef?’ Je toekomst is onzeker. Die onzekerheid zorgt ervoor dat je blijft doen wat je altijd al deed. Je blijft in je comfortzone, want daar voel jij je veilig. Zo denk je controle te houden over je toekomst. Je kunt echter nooit met 100% zekerheid zeggen wat de toekomst gaat brengen. Niet als je een nieuwe weg inslaat, maar ook niet als je in je comfortzone blijft. Heb je weleens nagedacht over wat je eigenlijk te verliezen hebt als je buiten je comfortzone stapt? Wat kan er in het ergste geval gebeuren?

2. Je bent bang om te falen

‘Wat als ik geen tijd heb mijn eten voor te bereiden? Wat als het mij niet lukt om de trainingen te doen? Wat als ik niet het resultaat behaal dat ik voor ogen heb?’ Je hebt angst om te falen. Als je ervoor gaat, dan moet alles perfect gaan! Maar falen bestaat helemaal niet. Praktisch gezien kan er namelijk niets misgaan. Ook niet als je jouw plan niet voor de volle 100% volgt. Betekent het dat je faalt als jouw progressie niet in één rechte lijn gaat? Faal je als je een manier vindt waarop het níet werkt voor jou?

3. Je gelooft niet in jezelf

‘Ik hou het toch nooit vol!’ Waarom zou je er dan überhaupt aan beginnen? Je hebt het gevoel dat jij niet goed genoeg bent. Er is een groot verschil tussen wie jij denkt dat je op dit moment bent en de persoon die je denkt te worden door te werken aan jezelf. Dat geeft jou het gevoel dat jij dat resultaat toch nooit zult bereiken. Je kiest daarom voor de makkelijke weg en begint er nog maar niet aan. Maar zorgt uitstellen ervoor dat je daadwerkelijk zult weten wie je kunt worden door te werken aan jezelf? Zou je écht niet willen weten hoe jij je voelt als je de beste versie van jezelf bent.

4. Je hebt een reputatie hoog te houden

‘Wat als mensen er dan achter komen dat ik eigenlijk heel onzeker ben? Wat als ik de mensen in mijn omgeving teleurstel?’ Je gelooft niet in jezelf en ontleent je eigenwaarde daarom aan externe factoren. Er is een verschil hoe de buitenwereld jou ziet (succesvol) en hoe jij jezelf ziet (jij verdient geen succes). Dat geeft jou het gevoel dat je anderen bedriegt en dat zij jouw ware ik nog wel een keer zullen ontdekken.

Conclusie

Iedereen heeft angsten, ook de meest succesvolle mensen ter wereld. Het gaat er dus niet om of je wel of niet bang bent, maar om de manier hoe je ermee omgaat. Zorg dat je keuzes maakt op basis van wat je hoopt, niet op basis van datgene waar je bang voor bent.

#DOEMEEMETPBP

Your Body, Your Plan, Your Result

Doe vanaf maandag mee en
behaal ook resultaat.

Nu tijdelijk de eerste maand gratis!

Doe de gratis test

Vond je dit artikel interessant?

Ja 👍🏼Nee 👎🏼

Als je je mening achterlaat, kunnen we onze blogartikelen verbeteren.